Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.01.2017 21:47:37

Oslavy k příležitosti 67. výročí diplomatických vztahů s Vietnamem

Oslavy k příležitosti 67. výročí diplomatických vztahů s Vietnamem

Dne 18. ledna 2017 proběhla v Restauraci Dong Do v Praze oslava k příležitosti vietnamského tradičního lunárního Nového roku 2017 a 67. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Vietnamskou socialistickou republikou a Českou republikou.

Oslavy Nového roku Tet

Vietnamský Nový rok (TET) letos začíná podle lunárního kalendáře v období 26. ledna až 1. února. Toto sváteční období znamená pro Vietnamce nejdůležitějším obdobím v roce, protože se jedná o významné svátky slavené v rodinném kruhu s projevem lásky, klidu, pohody a přátelství.

Samozřejmě jsem nevynechal ochutnávku tradičního národního jídla Bánh chưng. Jedná se o rýžový dort, který je vytvořen z lepkavé rýže, mungo fazolí a vepřového masa. To vše je navíc zabaleno v banánových listech. K těmto oslavám rovněž nechybí samozřejmě kandované ovoce a zelenina nebo dušené maso s bambusovými výhonky.

Oslavování vzájemných vztahů

Mezi účastníky samozřejmě nechyběli velvyslanci Vietnamské socialistické republiky Truong Manh Son a Pham Ngoc Tram. Této významné události se zúčastnili například bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg nebo předseda Vojtěch Filip či poslanec Stanislav Grospič z Komunistické strany Čech a Moravy.

Pořadatelé poděkovali české straně za dosavadní udržování diplomatických vztahů, protože z hlediska současnosti se jedná o významný vývoj vzájemných vztahů, a proto se v poslední době stáváme svědky dynamického, silného a všestranného vývoje nejen v oblasti politické, ale samozřejmě také v ekonomické a kulturní.

Slavnostně se tedy večer mohlo prohlásit, že hospodářská spolupráce mezi oběma zeměmi se zakládá na efektivní spolupráci. Mnoho našich občanů bylo za svou dlouholetou spolupráci vyznamenáno. Za zmínku rovněž stálo vystoupení Vietnamské dívky Ha My Pham, která nás večer provázela stručným výkladem o zajímavostech vietnamské kultury.

Například uvedla, že pro Vietnamce jsou nejdůležitější svátky Vánoce a Tet Nguyen Dan (Lunární nový rok), kdy se rodiny vzájemně scházejí, dávají si dárky a odpouštějí si špatné věci a k novému roku vítají jen dobré věci. Představila nám chrám literatury Ven Mieu quoc tu giam, což je v podstatě první Vietnamská univerzita. V novém roce do těchto míst chodí lidé požádat o ručně psané papíry, s nápisy: štěstí, blahobyt, bohatství a zdraví, aby si je doma mohli pověsit.

Závěrem

Akce byla tedy celý večer doprovázena několika krátkými videozáznamy a zejména fotografiemi z oblasti Vietnamu, které zobrazovali politické představitele včetně národního shromáždění ve Vietnamu, ale také vojenské představitele, sportovce, ženy v národních krojích a hlavně nádherné životní prostředí v této zemi. Můžeme s úspěchem říci, že takovým zajímavým způsobem letošní rok proběhla další z oslav k příležitostí diplomatických vztahů. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama