Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2024 16:22:52

Šéfka ČNB tvrdí, že inflace občany tolik nezasáhla

Šéfka ČNB tvrdí, že inflace občany tolik nezasáhla

Víceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová prohlásila, že občany inflace vlastně tolik nezasáhla, protože vzrostla hodnota jejich majetku, tedy zejména nemovitostí.

Zde je onen výrok víceguvernérky ČNB Evy Zamrazilové:

Když jsem si srovnala vývoj čistého jmění domácností od roku 2019 do roku 2022, tak mi vyšlo, že inflace činila za tuto dobu nějakých 25 procent, a za stejnou dobu se čisté jmění domácností zvýšilo o 29 nebo 30 procent. To znamená, že z tohoto úhlu pohledu zůstalo reálné bohatství domácností víceméně na svém.“

Pokud jste tedy vlastníkem bytu nebo domu, tak podle paní víceguvernérky České národní banky vás při bilancování uplynulých finančních roků inflace zase tolik nezasáhla.

Vzhledem k tomu, že v skokově vzrostly ceny za energie a účty za nákupy, tak pokud bydlíte ve vlastním, tak podle víceguvernérky České národní banky si nemáte na co stěžovat.

Tohle mi připomíná jeden případ z doby socialismu, kdy se upravovaly ceny takovým způsobem, že se na jedné straně zdražily potraviny a spotřební zboží, ale na druhé straně parní lokomotivy, o které přestával být čím dál měnší zájem se zlevnily, takže v průměru ceny klesly.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama