Ing. Miloslava Vostrá

  • KSČM
  • Braškov
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.03.2017 8:59:58

Podzemní vody ubývají

 Podzemní vody ubývají

Všichni s napětím očekáváme, jaký bude letošní rok pro zemědělce. V posledních letech nás postihlo v letních měsících horko a sucho.

Pokud to bude stejné i letos, mohou být při předpokládaném suchu ohroženy až 2/3 území naší republiky. Pomalu u nás ubývají zásoby podzemní vody, tudíž bude-li následovat sucho z minulých let, nastane pro nás velký problém. Statistiky dokládají, že podzemní vodu pije každý druhý obyvatel a právě tato voda se více než z poloviny podílí na zdrojích pitné vody. Je také tím nejkvalitnějším zdrojem pitné vody. Posledních třicet let se klimatické podmínky mění. Zažíváme vyšší teploty, je méně deště a v létě, když zaprší, tuto vodu odčerpávají rostliny. Dochází také v rámci teplého počasí k většímu odpařování vody. Voda se stává, ať chceme, nebo nechceme, strategickou surovinou. Všichni jistě známe opatření, která v létě zasáhnou mnoho obcí, kdy je třeba s vodou šetřit a nastupuje zákaz zalévání zahrádek a napouštění bazénů. Měli bychom se vrátit i ke zvykům našich předků. Ti zachycovali dešťovou vodu a bohatě ji využívali, ať už na zalévání nebo často i mytí a praní prádla. Vědci upozorňují, že ani zima již nepřináší tolik sněhových srážek, aby mohlo dojít k naplnění rezerv podzemních vod. A tak je třeba bezpodmínečně vnímat studie vědců i opatření ministerstva životního prostředí, které se snaží pomoci krajině, aby se v případě dalších změn klimatu nestal nedostatek vody pro Českou republiku opravdu katastrofou. Věřme tedy, že příroda s pomocí člověka si s novými klimatickými podmínkami poradí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama