Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.04.2017 10:29:17

Turecko se vrací k diktatuře

Turecko se vrací k diktatuře

Turci rozhodli o změnách v ústavě a o přechodu z parlamentního na prezidentský systém, díky kterému se do Turecka vrací autoritářský, nebo dokonce diktátorský režim.

Turecko se stalo první muslimskou zemí, ve které byl zrušen islám. Vděčí za to Kemalu Ataturkovi, prezidentu Republikánské lidové strany, který bojoval proti konservatismu a 29.října 1923 vyhlásil Turecko republikou. Později byly v roce 1925 uzavřeny řádové domy, vláda zakázala nošení fezů. Změny došly také v postavení žen ve společnosti, kdy mohly pracovat mimo domov a bylo zavedeno volební právo pro ženy.

Nyní turci v referendu rozhodli o změnách v ústavě, která posiluje pravomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a o přechodu z parlamentního na prezidentský systém. Hrozí tak, že to co bylo prezidentem Kemalem Ataturkovem zrušeno bude znovu Erdoganem obnoveno?

Erdoganova cesta do prezidentského křesla byla složitá, než se stal prezidentem byl starostou Istanbulu, vězněm a premiérem. Ani jako dítě neměl ustláno na růžích, narodil se velmi konzervativním rodičům z Gruzie, otec v rodině vládl pevnou rukou. Tayyip vystudoval školu pro imámy a kazatele a zapojil se tak do politického islámu. Byl prvním islámským starostou. On sám o sobě mluvil jako o imámovi. V podnicích provozovaných městem zakázal alkohol, měl v plánu postavit velkou mešitu, od tohoto plánu však ustoupil po protestech.

Vrátí se Turecko k |islámu?

To, že je Erdogan skutečně islámským prezidentem potvrzuje i fakt prohlášením, že Ameriku objevili tři sta let před Kolumbem muslimové a povyšuje tak islám. Turecký prezident také zpochybňuje práva žen, jeho názor kdy označil bezdětné ženy za méněcenné nebo vyslovil svůj nesouhlas s císařským řezem a také interrupcí. A to nejsou všechny kontroverzní výroky tureckého prezidenta na adresu žen. Hlavně, že o hlasy pro islamistickou vizi chodil podle New York Times získávat dokonce do nevěstinců.


Erdogan nechal v roce 2011 zbořit památník, který byl vystaven k turecko-arménskému usmíření a odkazoval na genocidu milionu a půl Arménů. Konflikt v Sýrii dlouho využíval k útlaku Kurdů, čelil podezřením z finanční spolupráce s IS a měl mu dokonce dodávat zbraně.

Jaká budoucnost čeká Turecko, když dojde k zvýšením pravomocí islámského prezidenta Recepta Tayyipa Erdogana, který  bude mít právo vydávat dekrety, jmenovat členy vlády, vybírat soudce nebo rozpustit parlament. Prezidenta, který odmítá jakoukoliv kritiku, která by ho mohla ohrozit. A jaký vliv to bude mít na Evropu?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama