Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2011 8:36:15

Návrh na reformu penzí

Návrh na reformu penzí

„Spravedlivý důchodový systém a důstojný život důchodcům“. To je motto prvního z aktivních reformních návrhů z dílny ČSSD, s nimiž začínáme seznamovat českou veřejnost. Ne náhodou jsme reformu důchodů vybrali z našich návrhů jako první. Důchodové poj

Vláda premiéra Nečase nás totiž za rok svého působení přesvědčila, že vést s ní smysluplnou debatu nelze. Je to jako byste házeli hrách na stěnu: vláda stále paličatě trvá na svém. Maximálně je ochotna slevit v detailu. Přitom o tak významných záležitostech, jako je reforma penzí, reforma zdravotnictví, daňová reforma či potírání korupce vedou vlády civilizovaných zemí rovnoprávný dialog nejen s opozičními politickými stranami, ale i s širokou odbornou a občanskou veřejností.

Vládní návrhy u nás jsou však připravovány amatérsky a ve spěchu pouze na nedostatečném půdorysu znění koaliční dohody a vládního prohlášení. Nejen že naší zemi v dlouhodobé perspektivě nepomohou, ale naopak jí mohou velmi uškodit. Bez dosažení elementární míry souhlasu vládních i opozičních stran, odborů a zaměstnavatelů prostě nelze takto dalekosáhlé reformy realizovat s nadějí na jejich udržitelnost a trvalou platnost. Jak ukazuje poslední vývoj ve společnosti, reformy z pera Nečasovy vlády nebude česká společnost ochotna akceptovat. Naopak, povedou k dalšímu nebezpečnému stupňování společenského napětí. A jediným způsobem, jakým by si vláda v historickém kontextu ještě mohla zachovat tvář, by bylo zastavit legislativní proces jejich tupého prosazování a zahájit o jejich povaze a podobě celospolečenský dialog. A právě takového dialogu je ČSSD stále připravena a ochotna se zúčastnit.

Svými pozitivními návrhy na reformy chceme ukázat, že ČSSD není stranou, která by zavírala oči před velkými sociálními, ekonomickými, ekologickými i politickými problémy země. Jsme pro reformy. Pro reformy dobře připravené, odpovědně prodiskutované, reformy, které si vezmou občané této země za své. Pro reformy spravedlivé a sociálně únosné. Tady nepomohou žádné public relations akce, připravované ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem, i kdyby stály desítky miliónů. Problém není, jak se pan ministr domnívá, v nedostatečném vysvětlování vládních reforem. Problém tkví v chybných reformách samotných. Navíc platí, že za peníze daňových poplatníků by se měly vysvětlovat jen ty reformy, kterých bylo dosaženo v rámci dohody vlády a opozice. Jinak se jedná jen o čisté zneužití peněz daňových poplatníků.

Náš návrh důchodové reformy je veden úsilím o zajištění důstojného života všem důchodcům a o spravedlivé rozdělení nákladů na důchodový systém jako takový. Nechceme oslabovat systém povinného sociálního pojištění. Naopak, je třeba jej posilovat, neboť co do výdajů hrubě zaostává nejen za evropským průměrem, ale i za některými zeměmi bývalého komunistického bloku. Chceme transformovat současný pilíř dobrovolného penzijního připojištění tak, aby lépe sloužil svému účelu – nabídnout lidem trvalý dodatečný zdroj příjmů k základnímu důchodu v době, kdy už nebudou ekonomicky aktivní. Chceme odstranit výrazné znevýhodnění těch, kteří se starají o děti, proto mají kratší pracovní kariéru a nižší pracovní příjmy - a tím i základ pro výpočet důchodu. A přitom dlouhodobě významně „přispívají“ do důchodového systému tím, že rozmnožují počet přispěvatelů do systému – svých vlastních dětí, až začnou samy pracovat.

Náš návrh důchodové reformy, připravený naší odbornou Sociální komisí a diskutovaný i na úterní panelové diskusi, najdete na webu www.reformycssd.cz. Otevíráme k němu širokou veřejnou debatu do konce srpna. Budu rád, pokud se jí zúčastníte i Vy. Můžete tak učinit prostřednictvím této webové stránky nebo zasláním emailu na adresu novyprogram@socdem.cz. Pojďme společně promýšlet způsoby, jak nabídnout naději na slušný život všem občanům naší země bez rozdílu, nejenom těm, kteří „na to mají“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama