plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.05.2017 13:46:34

Otcovská dovolená není sociální dávka, ale odměna

Otcovská dovolená není sociální dávka, ale odměna

Chtěl bych poděkovat panu předsedovi Senátu za to, že on jediný tu otcovskou označil za odměnu, ne za sociální dávku, za něco, co podporuje porodnost.

Co považuji za nejdůležitější z dubnového jednání senátu?- Novelu zákona, která zavádí  tzv. otcovskou dovolenou  a  proplácení stoprocentní nemocenské pro dobrovolné hasiče a záchranáře, pokud onemocní kvůli zásahu, a upravuje podmínky pro dosažení sirotčího důchodu. Na něj by mělo nově dosáhnout více dětí.

Polemiku vyvolalo zavedení otcovské dovolené, coby nástroje ke zvýšení porodnosti. Ve svém vystoupení jsem na toto téma řekl: „Chtěl  bych poděkovat panu předsedovi Senátu za to, že on jediný tu otcovskou označil za odměnu, ne za sociální dávku, za něco, co podporuje porodnost. Protože pochybuji, že budu cílit – já už tedy asi ne, ale ti mladší – že za devět měsíců, plus dejme tomu ještě šest týdnů, si můžu vybrat týden dovolené.“.

Kolega Miloš Vystrčil  chtěl vědět, jestli otcovskou budou čerpat i tatínci, kteří se zrovna v tu dobu objeví a pak zase zmizí.“ Další kolega  ze senátního klubu  OD Jaroslav Kubera  označil otcovskou za populismus. Je to vyčurané dělat takovéhle balíčky...“ prohlásil. Stát tahle novela vyjde na 630 až 800 milionů Kč plus ztráta 72 až 93 milionů na daních

 Ministryně Marxová argumentovala následovně: „Děti jsou knoflíková dírka manželské svornosti…Já mám za sebou dva císařské řezy a minimálně prvních 14 dní bylo hrozných.“


Nástup na »otcovskou« bude možný kdykoliv v šestinedělí. Na dovolené může být otec sedm kalendářních dní. Proplácet se mu budou dny, kdy měl být v práci, a od státu dostane 70 procent ze základní výměry svého příjmu. Pokud novelu podepíše prezident, začne platit od 1.1.2018.  Hlasoval jsem pro a schválení novely přeji zejména kolegům- dobrovolným hasičům.


 Jak jsou na tom otcové ve světě.-  Nejkratší otcovskou dovolenou mají v Evropě Italové, kteří si ji »užijí« den. Dva dny pak doma stráví tatíci v Nizozemsku a Řecku. Nejdéle doma pobudou Francouzi (28 týdnů) a Lucemburčané (26 týdnů). Rekordmani jsou tatínci v Jižní Koreji a Japonsku. Ti mohou zůstat doma až 53 týdnů.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama