plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2024 22:01:00

Novela zákona o zbraních a střelivu přidává práva i ukládá povinnosti

Novela zákona o zbraních a střelivu přidává práva i ukládá povinnosti

Senátorky a senátoři se ve středu sešli na 22. schůzi horní parlamentní komory. Na programu měli návrh zákona o munici, o zbraních a střelivu, o pozemních komunikacích, o státní památkové péči či o správě voleb.

 Projednán byl také návrh usnesení Senátu k situaci v Ujgurské autonomní oblasti nebo Petice za zachování české koruny.

„Návrh novely zákona o zbraních a střelivu zpřísňuje agendu nákupu zbraní nebo držení zbrojních průkazů. Je třeba upozornit, že návrh byl sepsán ještě před tragickými událostmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, a je možné, že se právě s ohledem na ještě nedávný útok dočkáme v následujících dnech možných změn. Jako klub jsme připraveni návrh zákona v tomto znění podpořit,“ řekl Zdeněk Nytra, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09.

Poslanci návrh ve Sněmovně schválili koncem ledna. Novela mimo jiné ukládá prodejcům zbraní nově hlásit podezřelé obchody, umožňuje zabavit zbraně kvůli bezpečnostnímu riziku nebo zkracuje lhůtu pro lékařské prohlídky držitelů zbraní. Do budoucna má zákon zajistit i to, že papírové zbrojní průkazy či licence nahradí elektronická oprávnění k používání zbraní v centrálním zbraňovém registru.

Norma počítá s různými možnostmi, jak oprávnění prokázat. Kromě elektronické cesty ponechává i konzervativnější možnosti, jako je vydávání zbrojních listů na kontaktních místech veřejné správy. Ruší také místní příslušnost, takže držitelé zbraní už nebudou muset vyřizovat záležitosti pouze v kraji, kde mají trvalý pobyt. Mezi novinky patří rovněž zavedení další kategorie zbraní či zjednodušení struktury zbrojních oprávnění ze současných pěti skupin zbrojního průkazu a tři skupiny zbrojních licencí ze současných deseti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama