Mgr. Tomáš Chalupa

Praha 6; volby do PS: č. 9
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2011 8:48:51

Projekt čištění Brněnské přehrady má viditelné výsledky

Projekt čištění Brněnské přehrady má viditelné výsledky

Ministr Tomáš Chalupa navštívil Jihomoravský kraj.

Ministr Tomáš Chalupa se v Jihomoravském kraji seznámil se stavem čištění Brněnské přehrady aprotipovodňovými opatřeními, navštívil Lednicko-valtický areál a v Blansku se setkal se starosty nad projektem Dům přírody.

Ministerstvo životního prostředí přispělo částkou 135 milionů korun na projekt „Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži“, který má pomoci vyčistit Brněnskou přehradu od sinic. Výsledky analýz totiž ukazují, že bez zásahu člověku by kolonie sinic mohly vodu v přehradě kazit ještě dalších 50 let.

„Přehrada je nejvýznamnější rekreační oblastí pro Brňany, v posledních letech ji ale nemohli moc využívat, koupání se kvůli přemnoženým sinicím nedoporučovalo. Teď už je situace lepší – většina čistících prací je už hotová, nebo za polovinou, ale je to stále běh na dlouhou trať. Nicméně už teď má projekt viditelné výsledky,“ říká ministr Tomáš Chalupa. Dodává, že projekt bude dokončen 31. prosince 2012.

Generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík seznámil ministra také s protipovodňovými opatřeními v kraji. Jedním z nejvýznamnějších přeshraničních projektů jsou „Přírodě blízká protipovodňová opatření v soutokové oblasti Moravy a Dyje.“ Dalším důležitým projektem je „Předpovědní povodňový systém Morava – Dyje“, který rozšiřuje stávající předpovědní srážkoodtokový model (HYDROG) i na území Rakouska a Slovenska.

Ministr Tomáš Chalupa se také zabýval tématem vyhlášení chráněné krajinné oblasti Soutok. Starostové dotčených obcí a představitelé ochrany přírody se shodli na tom, že v oblasti je již dostatečně zajištěna ochrana přírody (území patří do soustavy Natura 2000 a je zde i památková zóna Lednicko-valtického areálu), a vznik CHKO by tak přinesl jen administrativní komplikace. Podle ministra jde v tuto chvíli hlavně o komunikaci a nalezení srozumitelných kompromisů. „To je teď klíčová věc. Dnešní rozpravu chápu tak, že si musíme vyjasnit postupy a nalézt společnou řeč, abychom se o problematice mohli bavit. Rád budu v debatě pokračovat,“ dodává.

Ministra zajímalo také plánované návštěvnické centrum pro CHKO Moravský kras – tzv. Dům přírody. Ministerstvo životního prostředí s jeho vznikem souhlasí, ale navrhuje stávající projekt optimalizovat a lépe přizpůsobit funkci a konečnému účelu centra. Projekt by tak měl být realizován o cca 25 % levněji, za 74 milionů korun místo původních 99 milionů. Z 85 % bude hrazen z Operačního programu Životní prostředí.

„Nejsme tady od toho, abychom postavili nějaký monumentální palác. Návštěvníci sem jezdí za výjimečnou přírodou, to je ta důležitá věc, ne žádný honosný objekt,“ vysvětlil Tomáš Chalupa. „Je na místě se bavit, jestli je nutné, aby projekt stál tolik peněz. To, že jde o peníze od Evropské unie, na věci nic nemění. Musíme se chovat jako odpovědní hospodáři,“ dodává.

Na závěr své cesty po Jihomoravském kraji ministr v Brně seznámil starosty s aktuálním stavem programu Zelená úsporám. Ujistil je, že Ministerstvo životního prostředí hledá další možnosti, jak obcím pomoci s financováním zateplování veřejných budov.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama