Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2017 8:35:00

Fenomén Kajínek

Fenomén Kajínek

Češi milují inteligentní zločince. V českém národním povědomí se dlouho tradují pověsti a písně o známém lotru Václavu Babinském, který v závěru svého života obveseloval v českých putykách spolustolovníky svými povětšinou vymyšlenými historkami.

 Také Jiří Kájínek je člověk, který se už za svého života stává pro významnou část české veřejnosti přímo legendou. Prezident republiky mu udělil milost, zmírnil Kajínkův trest, ale přiznal také, že má pochybnosti i o jeho vině. Nechci na tomto místě polemizovat s prezidentem. Myslím, že pokud to tak cítí, že se stala v minulosti velká nespravedlnost a křivda, je dobře, že se takto rozhodl. Já o tom přesvědčen nejsem, ale nemám prezidentovy informace, ale ani nemám možnost si je zajistit.

Skoro bych řekl, že prezidentovi nejde ani o to, aby v tomto případě využil jisté pro něj pozitivní vlny ve veřejnosti, když podle průzkumu veřejného mínění polovina českých občanů souhlasí s udělením milosti. Pokud se Kajínek bude chovat k českým novinářům tak, jak to učinil po svém odchodu z věznice v Jablonci, stane se v brzku skutečnou mediální celebritou. A Zemanovi to jenom zvýší popularitu.

Neříkám, že je to politický kalkul, ale pokud by Kajínek vylezl z vězení jako bubák, obrátilo by se to spíše proti prezidentovi. Kajínek má všechny předpoklady stát se medialni6 hvězdou, napsat memoáry, které se stanou na českém knižním trhu bestsellerem, a být hlavní osobou v budoucím televizním seriálu o jeho životě. Je to asi bizarní, ale Češi prostě milují inteligentní zločince. Kajínek zločinec je, ale je otázka, jestli je také vrah. A pokud má prezident pochybnosti, je dobře, že učinil výjimku z pravidla, které si na začátku fungování ve svém úřadu předsevzal a sice, že nebude udělovat žádné milosti.

Od prezidentů, tak jako dříve od králů, se očekávalo, že tu a tam nějakému odsouzenci dají milost a umožní mu nový začátek. Uvidíme, jaký bude ten nový začátek a hlavně nový život Jiřího Kajínka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama