ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2017 10:40:27

Přímá volba starostů? A proč ne rovnou všech zastupitelů?

Přímá volba starostů? A proč ne rovnou všech zastupitelů?

Senátor Ivo Valenta, který minulý rok založil Akademii samospráv, rázně ke změně voleb do obecního a městského zastupitelstva

Vstupenkou do obecního zastupitelstva by měl být počet hlasů kandidáta. Pokud si myslíte, že to tak je, jste na pěkném omylu. Kdo se kdy účastnil voleb do obecního nebo městského zastupitelstva, musel být poprvé možná v šoku. Až tam totiž mnozí pochopili, že nestačí počet hlasů, které nasbírali, ale díky poměrnému volebnímu systému musela dobře uspět ještě celá jejich strana. A aby někdo kandidoval sám? Tak to může rovnou zabalit – nemá šanci. Přitom právě na komunální úrovni by měla jít jakákoliv partajní politika stranou. Místní zastupitelstva by měli obsadit lidé, kterým dali jejich voliči nejvíce hlasů jako jednotlivcům. Jinak nemá křížkování napříč spektrem na jedné kandidátní listině vlastně smysl.

Dnes je to tak, že se po volbách spočítají hlasy (křížky) jednotlivých kandidátů, ty se „věnují“ volební straně jako celku, a mezi tyto stranické celky se pak poměrně rozdělí křesla v zastupitelstvu. Bez ohledu na prosté počty hlasů. Tak se běžně stane, že člověk, který dostal 1000 hlasů, v zastupitelstvu není, zatímco tam vykřikuje někdo, kdo měl hlasů s bídou 400. Že je to nespravedlivé a hlava vám to nebere? Tak to více lidem. Tomu se říká poměrný systém. Co je však možná zdůvodnitelné na úrovni státu, nemá co dělat ve vesnicích a městech.

Jediný spravedlivý a logický systém v nich je ten, aby se spočítaly hlasy u konkrétních jmen, a ti, kteří získají nejvyšší počet hlasů, by vytvořili místní zastupitelstvo (v počtu podle velikosti obce či města).

Co by to znamenalo?

Volební strany by se snažily nasadit nejlepší lidi z obce či města, ne zasloužilé straníky. Nic jiného by jim totiž nezbývalo. Zastupitelstvo by vytvořili ti, kterým jejich spoluobčané nejvíce věří. Bylo by méně politiky a obchodování, a zřejmě i hádání. Zkrátka samospráva by byla silnější, protože by ji vytvářeli „silní“ občané a silné místní osobnosti. A třeba by pak tyto osobnosti šly i dál – do vyšší politiky. A že je tam potřebujeme, o tom není pochyb.

Najdeme tedy odvahu změnit volební systém v obcích a městech tak, aby vyhrávali ti opravdu nejlepší? A nemyslím tím strany, mám na mysli lidi. Není to vlastně logické?   

Ivo Valenta
slovácký senátor
 



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama