JUDr. Robert Pelikán, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2017 7:34:00

Nezávislá justice je základem pro efektivní fungování celého systému

Nezávislá justice je základem pro efektivní fungování celého systému

Dopisem zaslaným polskému ministru spravedlnosti Zbigniewu Ziobrovi vyjádřil šéf české justice Robert Pelikán své znepokojení z plánovaných změn na Nejvyšším soudě v Polsku a požádal svého polského kolegu, aby připravovanou reformu ještě jednou pečli

 Současný návrh zákona, kterým mají být odvoláni všichni soudci polského Nejvyššího soudu kromě těch, které označí ministerstvo spravedlnosti, podle Pelikána ohrožují nezávislost a efektivitu této instituce, potažmo celého soudního systému.

Česko a Polsko se v uplynulých 25 letech vzájemně inspirovaly při posilování a stabilizaci soudních systémů založených především na demokratických principech. V kontextu aktuální situace vyjádřil ministr spravedlnosti znepokojení nad chystanou reformou.

„Jsem si vědom současného rozložení sil v polském Sejmu, přesto Vám navrhuji ještě jednou důkladně zvážit přijetí zákona týkajícího se Nejvyššího soudu v podobě, v jaké je nyní,“ píše ministr v dopisu svému polskému protějšku, ve kterém se pozastavuje především nad obsazováním míst na Nejvyšším soudě pouze z vůle ministra spravedlnosti. „Nezávislá justice je základem pro efektivní fungování celého systému,“ dodává ministr Pelikán.

Šéf české justice závěrem vyjádřil touhu zachovat a dále rozvíjet dobré vztahy mezi oběma ministerstvy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama