JUDr. Stanislav Křeček

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2011 12:12:04

Demonstrace proti nájmům? Zatím v Izraeli…

Demonstrace proti nájmům? Zatím v Izraeli…

Prý inspirováni událostmi v některých arabských státech svolávají se v Izraeli na sociálních sítích lidé k demonstracím proti neúnosně vysokým nájmům.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Prý se v hlavním městě Izraele, v Tel Avivu,  za třípokojový byt platí až tři čtvrtiny průměrného měsíčního platu, jak  se 1. 8.2011 dozvídáme ze zpráv ČT 1 ! Tak daleko opravdu ještě nejsme: je-li u nás, v České republice, průměrný příjem něco přes 24. tisíc Kč (s tím, že dvě třetiny lidí si o takovém příjmu mohou jen zdát) mělo by  být nájemné za obdobný byt v Praze něco kolem 18. tisíc Kč. Má-li takový třípokojový byt asi tak kolem  80 metrů podlahové plochy, pak by nájemné za jedem metr mělo  být něco kolem  225,- Kč. Dosud regulovaný nájem však ve velké části Prahy už přesahuje 100,-Kč za metr podlahové plochy.

 Ale regulace nájmů příští rok v Praze končí a stačí se  rozhlédnout  po nabídkových, „tržních“ cenách nájmů, abychom  nebyli příliš klidní.  Tak za  nájem bytu (na Bytycz.)  2+kk  o rozměrech 58 m na pražských Vinohradech požaduje majitel  nájem ve výši 13.000.-Kč (224.-Kč za m)  a  na periferii Prahy, v Běchovicích za 2+KK o rozměrech 60m je požadován měsíčné nájem rovněž 13.000.-Kč tj. 216.-Kč za metr podlahové plochy.  Je pravda, že ceny nájmů spíše klesají, ale neklesají také příjmy lidí? Ale  kdo myslí na důchodce s desetitisícovými důchody a  na tu většinu občanů, sice řádně pracující, ale jejich příjem se průměrné mzdě zdaleka ani nepřibližuje? 

Jakoby to zatím nikomu nevadilo. Žádné demonstrace, vláda i opozice v pohodě a vládní poslanci zhoršují postavení nájemců  a jejich soudní ochranu v ustanoveních nového občanského zákoníku jak to jen jde. A pronajímatelé: navrhují, aby těm nájemcům, kteří nebudou mít peníze na jejich „tržní nájmy“ je doplatil stát.  A žalují  nás ( tedy ČR) až ve Štrasburku.   Kdyby  tak některý ze štrasburských soudců strávil alespoň část své  letošní dovolené v krásném Izraeli….  

Ale bytová „hrůza“ trvá  nejen v Izraeli.  Ze zprávy  dopisovatele ČT ve Francii, kterou již dvakrát ČT 1 odvysílala, jsme se dozvěděli, že bydlení v Paříži je opravdu drahé. Považte:  za velmi pěkný třípokojový byt ve výborné čtvrti platí rodina majitele restaurace celých 2.800,-EU  při průměrném platu ve Francii (3.600,- EU).  To v Praze by  se na obrazovce starostlivě se tvářící manželka pařížského nájemce bytu  teprve  dozvěděla, co to jsou drahé nájmy!

Mimochodem: nevyvrací situace v bydlení v Izraeli stále ještě (i z akademických kruhů) omílané tvrzení, že  regulace nájmů zvyšuje ceny  a že volný  trh ceny nájmů vyřeší? V Izraeli žádná  regulace není a trh řádí jak chce!  Není už konečně čas myslet na pořádnou demonstraci, když procházky s transparenty po Praze už trochu vycházejí z módy?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama