Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.08.2011 13:32:04

Jednání koalice je plivnutím do tváře občanů

Jednání koalice je plivnutím do tváře občanů

Z TK KSČM, které se zúčastnili poslankyně a stánová ministryně KSČM pro resort zdravotnictví Soňa Marková a poslanec a stínový ministr KSČM pro resort financí Jiří Dolejš.Hovořili o zdravotnické a daňové reformě.

Komunističtí poslanci a poslankyně se nezúčastní dnešního jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Činí tak na protest proti "přezíravému a arogantnímu" postupu pravicové vládní koalice.

Novinářům to včera sdělila místopředsedkyně výboru Soňa Marková (KSČM). Zdravotní výbor začal v úterý projednávat šest zákonů týkajících se druhé fáze tzv. zdravotnické reformy. Koalice zvolila stejnou taktiku jako při projednávání zákonů tvořících první část reformy v červnu. Poslanci tehdy měli na prostudování několika tisíc stránek materiálu necelé dva týdny. To samé je čekalo i nyní. Stovky stran pozměňovacích návrhů a nevyslyšených připomínek odborných společností, profesních organizací, odborů, Ligy lidských práv, ombudsmana a dalších, dostali až těsně před úterním jednáním. »Vládní koalice nám na jejich prostudování přidělila milostivě jeden celý den,« uvedla Marková. Už dnes by totiž měl výbor o jednotlivých návrzích hlasovat. Přitom skutečnost, že většinou jde o návrhy koaličních poslanců, podle ní svědčí o tom, že předlohy jsou nedostatečně připravené a je potřeba je vylepšovat. "Jsou to paskvily," shrnula poslankyně. Marková konstatovala, že jednání koalice se nedá v žádném případě označit za seriózní snahu aspoň částečně nahradit zcela nedostatečné projednávání návrhů ještě před jejich předložením do vlády a následně do Poslanecké sněmovny. "Odborná i občanská veřejnost tak byla svědkem ‘arogantního plivnutí do tváře‘ nejen poslanců a poslankyň, ale především občanů České republiky," dodala Marková.

Koalice kvaltuje

Na protest proti takovému "přezíravému a arogantnímu" postupu koalice, se zákonodárci za KSČM dnešního jednání výboru nezúčastní. Marková zdůraznila, že jde pouze o vyjádření protestu. "Neznamená to, že nechceme pracovat, ale chceme, aby naše práce, kterou ukazujeme veřejnosti a která má vliv na 10 mil. občanů ČR, byla kvalitní," vysvětlila. Připomněla, že v jiných zemích se o reformě zdravotnictví diskutuje i několik let, tak nevidí důvod, proč musí mít Česko reformu "ze dne na den a plnou chyb, z nichž některé mohou být fatální".

Marková připomněla dva hlavní důvody, pro které poslanci KSČM nemůžou pro pět ze šesti zákonů tvořících zdravotnickou reformu zvednout ruku a již v prvním čtení navrhovali jejich zamítnutí. Jde jednak o neodůvodněné navyšování spoluúčasti pacientů bez sociálních kompenzací pro ty, kteří již dnes mají problémy s přístupem k potřebné a kvalitní zdravotní péči, druhým důvodem je zavedení tzv. standardů bez jasné definice nároku pacienta v zákoně. Koalice nevyhověla ani následnému požadavku opozice, aby na prostudování návrhů bylo více času. "Koalice si s arogancí sobě vlastní prosadila dokonce zkrácení lhůt pro projednání ve výboru. Nyní tedy opět silou protlačuje svoje asociální, komunisty i většinově odmítané vize v oblasti zdravotnictví do schůze sněmovny již příští týden. Asi proto, aby nikdo nepřišel na ‚miny‘ typu minule nestandardně prohlasovaného ‚přílepku‘ v podobě pozměňovacího návrhu o právu na informace o odměnách a platech ve veřejné sféře," uvedla poslankyně. Zdůraznila, že jediný návrh, který je KSČM připravena podpořit, i když s výhradami, je zákon o zdravotnické záchranné službě.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama