Dalibor Plaček

ČPS s číslem 23 získává stále více voličů.
  • Piráti
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2010 1:03:11

Kdo to jsou Čeští Piráti ?

Kdo to jsou Čeští Piráti ?

Tak si troufám tvrdit, že mohu o této skupině nadšenců podat můj osobní názor.

Kdo to jsou Čeští Piráti ?

 

Při pohledu na tyto stránky jistě zjistíte, že je tady jaksi „přepirátováno“, ale je to tím, že

na billboardy a další placenou reklamu nemáme. Za námi nestojí žádní bohatí sponzoři ani strýčkové z Ameriky. To jde zjistit i z našeho transparentního účtu. Dnes se již všude píše o Pirátské straně a i zde jsou příznivci členů PS, ale ještě nikdo se nezabýval podrobněji jejich vznikem a pohnutkami k němu a jejich členskou základnou. Dovolte, abych zde prezentoval svůj soukromý názor na toto téma, který ale nemusí být shodný s oficiálním stanoviskem PS.

Marně jsem čekal od „revoluce“ v roce 1989 a zvláště po transformaci OF na vznik nové strany, která by byla pokračovatelem jejich programu. Šlo mi o všeobecné referendum, přímou volbu presidenta a oddělení sociálních fondů od státního rozpočtu. Vznik nové strany se nepovedl a zůstalo jen u několika neúspěšných pokusů. Tím ale vyjímám Zelené a TOP 09, kterým bylo zhůry přáno. Přes kupónovou privatizaci a Opoziční smlouvu jsme propluli pod vedením stále stejné politické garnitury. Pardon, ale z mého pohledu, ať vládne ODS nebo ČSSD, pro normální lidi je to stejné a zamezit mafiánským praktikám a rozkrádání státu ve velkém neměl chuť nikdo.Patřím už dlouho mezi většinu nespokojených voličů a jít volit to menší zlo se mi nechtělo.

Až na jaře roku 2009 jsem na internetu našel zmínku o PS. Dohledal jsem podrobnosti i s tím, že stranu zakládá brněnský primátor, pardon programátor a napsal jsem  mojí přítulce e-mail s názvem „já tam taky chci“. Tiše souhlasila nebo jinak, jen mírně brzdila a tak jsme jeli na zakládající forum do Průhonic.

Od té doby se událo mnoho ve vnitrostranickém životě a všeobecně i v politice a vše jsem sledoval a tak si troufám tvrdit, že mohu o této skupině nadšenců podat můj osobní názor.

 

Vznik.

Internetová mládež, do níž se počítám i já, ročník 1952, nelibě nesla snahy o cenzuru internetu a zásahy do občanských svobod zaručených Ústavou a Listinou základních práv svobod. Když k tomu připočtu „nezávislou policii a soudnictví“, vlády, které si vládnou pro sebe a hlas lidu je nezajímá, viz Radar, je jen otázkou času, kdy se začne naplňovat „Orwelovská“ vize.

 

Název strany.

Někdo se narodí se jménem Novák, někdo třeba Prdelka nebo Vomáčka a s tím běžně nejde nic dělat. My jsme převzali název po Pirátské straně ze Švédska i s jejich myšlenkami a snahou vstoupit do politiky a něco změnit. Ten název patří k tomuto hnutí a není zrovna pro českou veřejnost nejvhodnější. Každý si představí co Pirát to zloděj, ale to chce čas a lidé na to určitě přijdou. Dnes platí co politik to zloděj, třeba ne pro sebe, ale na rozkrádání státní pokladny se podílejí všichni. Třeba ne aktivně, ale zabránit tomu nedokázal nikdo z nich.

 

Členská základna.

Tak to bude trochu oříšek popsat tuhle partu lidí. Každý je odjinud a díky internetu je to skutečně plošné hnutí. Chceme v podstatě to samé, ale trochu jinými cestami a prostředky. Nejtvrdší extrémní křídlo chce již několikátou pražskou defenestraci a  těm nejmírnějším stačí, když v letošních volbách dosáhneme na tři procenta hlasů do PSP ČR a voliči budou vědět, že existujeme. Vím, těžko se volí strana „o které nikdo nic neví“, ale snad to do voleb změníme. Jak jsem již psal, nosným prvkem základny je internet a převážnou část Pirátů tedy tvoří „závisláci“ na internetu. Nebojte, to není nemoc, ale tuto skupinu buď internet živí, nebo jsou to studenti a potřebují ho ke vzdělání nebo jen nadšenci pátrající po informacích a poučení. Kde jsou ty časy, že pro informace se chodilo za První republiky ke starostovi obce nebo za farářem a později po válce do odborných knihoven. Dnes, když zadám do vyhledavače jakýkoli dotaz, zobrazí se mi až 300 stránek a mohu do rána pátrat, co z toho se mi hodí. To pomíjím úplně samostatnou kapitolu a to je Wikipedie, která má taky problémy s celou řadou hesel, ale to je věc spíše politického výkladu dějin a pokusů o ovládnutí světa, třeba NWO nebo Bildbergové.

 

Máme se vstupem do politiky nějaké problémy? 

Ano a mnoho. Všechny neparlamentní strany, které vstupují do letošních voleb mají ve vedení lidi, kteří jsou již v tomto oboru zkušení, viz Wolfová, Bobošíková, John, Zeman a konečně Kalousek se svým medvědem. Jak jsem již dříve psal Piráti vstoupili do politiky z občanských povolání, škol nebo podnikatelských aktivit. Pokud vím, není mezi Piráty jediný politik. Nemáme zkušenosti ani z  komunálních aktivit a tak se členové PS tvrdě učí působitna veřejnosti a je to znát i na reportážích pro media. To se ale dost rychle mění, přicházejí noví členové a příznivci a každý z nich něco umí, takže již máme odborníky na ekonomiku, zdravotnictví a další obory, kterými se jako standardní politická strana musíme zabývat. Možná vás překvapí i úroveň vzdělanosti v řadách PS. Od dělnických profesí a dále studenti a středoškoláci a přes 40% vysokoškoláci. Obrázek si můžete udělat sami v diskusním foru. Zde se do hloubky a odborně probírají všechny otázky současné politické scény. Pokud máte co říci k jednotlivým tématům, budeme jen rádi pokud se zapojíte do diskuse ČPS.

 

A závěrem?

Když to shrnu, průměrný věk členů PS je do třiceti let, nejsou zatíženi politickou minulostí a jdou do voleb s nadšením a se snahou něco změnit. Plně s nimi souhlasím, protože podle mne je to poslední možnost jak přibrzdit rozkrádání státu, nepřetržité zadlužování a snahu vrátit politice správný rozměr, to je vláda lidu. A pro politiky? Je nutná transparentnost a trestně-právní zodpovědnost za jejich rozhodování.

 

A moje předpověď výsledku do voleb? Pokud dokáží naši příznivci zvednout pozadí od klávesnic, tak minimálně 10% hlasů pro Piráty. Vycházím z toho, že o stávající parlamentní strany prudce klesá zájem a po vzoru Německa a třeba Švédska se podstatnou měrou prosazují neparlamentní strany.

A moje moto? Nepotřebuji žádné tituly, jen bych si přál přečíst celý internet.

Dalibor.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama