Ing. Liptáková Klára

  • KDU-ČSL
  • Brno-Maloměřice a Obřany
  • starostka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2011 20:07:38

Kde vzít na církevní restituce?

Kde vzít na církevní restituce?

Věci veřejné ústy paní Peake vyjadřují obavu, kde vezme stát 2,5 mld. Kč ročně na církevní restituce. Odpověď je přitom zcela zřejmá.

  Z výnosu majetku církví, který má stát doposud v držení, ač už uběhla 2 desetiletí od znovuzrození demokracie. Znárodněný a dosud zadržovaný majetek církví totiž ročně státu generuje příjem odhadovaný na 3,1 mld. Kč. Tato skutečnost se příliš nezveřejňuje, zato jsou církve neustále stavěny do role prosebníků a takřka příživníků, na které doplácí celý národ ze státního rozpočtu. I kdyby stát platil církve skutečně ze svého – jakože tomu tak není – nebylo by možno tomuto postupu cokoliv vytknout. Jestliže utrácíme bez mrknutí oka velké částky na sport a kulturu, není na místě investovat i do morální kvality národa? Vždyť hlavní náplní všech u nás povolených církví – mimo bohoslužbu a charitu – je osvěta lidí k obnově pozitivních vlastností a osobní čestnosti. Bez těchto hodnot nejsme schopni udržet slušnou občanskou společnost a žádné zákony naši bezbřehou vynalézavost nevyztuží natolik, aby nebyly ku osobnímu prospěchu jednotlivce tisíckrát obejity. Celá společnost může dobře fungovat a být produktivní jen budou-li takoví jedinci, kteří ji tvoří. Vraťme církvím, co jim patří. Poctivě vypořádané církevní restituce se našemu národu v příštích desetiletích vrátí ve formě slušnější a lépe fungující společnosti.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama