Ing. Liptáková Klára

  • KDU-ČSL
  • Brno-Maloměřice a Obřany
  • starostka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2011 12:12:58

Uhlíková daň zatíží venkovské obyvatele

Uhlíková daň zatíží venkovské obyvatele

Údajně pravicová vláda zatěžuje domácnosti a drobné živnostníky stále vyššími daněmi. Po zvýšení sazby DPH přichází další utahování opasků, tentokrát v podobě daně za spalování uhlí.

 Považuji za racionální rozhodnutí vlády o tom, že energetické firmy, především pak velké teplárny, dostanou emisní povolenky zdarma výměnou za to, že investují do větší ekologičnosti svého provozu. Náklady na nutné investice mohou tyto provozy pokrýt úsporou za povolenky. Tím v prostředí České republiky, kde je velká část obyvatelstva připojena na centralizované zásobování teplem, zpomalí růst cen tepla a sníží se hrozba rozpadu centrálních teplárenských soustav.

 Problémem je uhlíková daň na uhlí, kterou chce  vláda zvýšit od 1. ledna 2013. Rozumím tomu, že uhlíková daň vyvíjí tlak na konzumenty neekologických fosilních paliv, aby se orientovali na ekologicky citlivější způsoby vytápění – např. zemní plyn nebo využívání systémů s tepelnými čerpadly. Tento celosvětový trend je samozřejmě pozitivní, ale v současné hospodářské situaci zcela nerealistický. Ať už bude daň stanovena v jakékoliv výši, nebude mít motivační efekt, ale jen zhorší už tak napjatou situaci v domácích rozpočtech. Především pro venkovské obyvatele bude daň za spalování uhlí znamenat další komplikaci. Uhlíková daň by měla do státního rozpočtu ročně přinést pět až sedm miliard Kč. Prostředky z uhlíkové daně by neměly sloužit jen k zalepení děr v rozpočtu, ale bylo by vhodné, aby byly využity na podporu ekologicky šetrnějších způsobů výroby tepla a energie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama