Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2011 19:18:04

Senátoři poslali návrh o stalkingu do druhého čtení

Senátoři poslali návrh o stalkingu do druhého čtení

V Senátu Parlamentu ČR se dnes projednával návrh senátora a stínového ministra školství z ČSSD Marcela Chládka týkající se zpřísnění postihů za nebezpečné sledování, tedy tzv. stalking.

Se stalkingem se setkal každý sedmý Čech. Současné zákony se k pachatelům – stalkerům staví příliš benevolentně. Novela, se kterou dnes senátoři vyslovili souhlas, přináší výrazné změny, které pomohou tisícům obětí tohoto nebezpečného chování.

„Stalking se projevuje opakovanými pokusy o navázání kontaktu, výhrůžnými a nátlakovými zprávami, vyhledávání fyzického kontaktu s danou osobou a také zneužíváním osobních údajů. Pachatel pronásleduje svoji oběť v důsledku smyšleného nebo reálného, ale již ukončeného, vztahu. S problémem stalkingu se na mě obrátilo přes dvě stě lidí za poslední půlrok. Není možné tento závažný problém přehlížet,“ popisuje senátor Marcel Chládek (ČSSD), který je navrhovatelem novely zákona, kterou senátoři poslali do druhého čtení.

Novela upravuje základní podmínku pro určení, zda se jedná o stalking, nebo ne. V současné době musí jednání stalkera vzbuzovat důvodné obavy o život a zdraví oběti. „Návrh novely počítá s tím, že stalking se týká také omezení oběti v jejím obvyklém způsobu života. Už tento způsob obtěžování by měl být důvod k zahájení trestního stíhání,“ vysvětluje Marcel Chládek. Další změnou je zvýšení základní trestní sazby za stalking na dvojnásobek, tedy až na dva roky nepodmíněného vězení.

„V poslední době mě kontaktovalo několik podnikatelů, kterým stalker ničí nejen osobní život, ale také jejich podnikání,“ říká Chládek.  Podle něj může stalking přinášet i finanční újmu a poškození dobrého jména společnosti. A právě i toto jednání by mělo být podle novely hodnocena jako nebezpečné pronásledování.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama