doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2019 15:53:24

Obchodní války a konfrontace soupeřů jako poslední záchrana?

Obchodní války a konfrontace soupeřů jako poslední záchrana?

Je věcí politické odpovědnosti evropských vlád, tedy i vlády České republiky, ale i reprezentace EU a širšího mezinárodního společenství americkou strategii rozbíjení Evropy i světa založenou na obchodních válkách a konfrontacích odmítnout

 Vždy, když ekonomické a mocenské elity Spojených států v minulosti prosazovaly na mezinárodním poli své omezené zájmy, činily tak všemi prostředky. Nejen nerovnoprávným obchodem a ekonomickým vydíráním z pozice síly, ale zcela běžně také cílenými vraždami, organizací a podněcováním teroru, státních převratů i agresivními válkami.

Své nepřijatelné jednání přikrýval Washington rouškou údajného boje za svobodu trhů a stále častěji i hesly o boji za svobodu, demokracii, za lidská práva. Výsledky byly katastrofální.

Na »americkém dvorku«, tedy v Latinské Americe, se pod dohledem a s podporou USA dlouhodobě střídaly diktatury a ekonomicky závislé režimy, které, když to bylo pro udržení moci a výsadní pozice severoamerického kapitálu zapotřebí, se pravidelně beztrestně brodily v krvi. Pomocí armád a policie, jejichž špičky a teroristy často cvičil a podporoval Pentagon nebo CIA, a také s použitím takzvaných eskader smrti se režimy podřízené USA »úspěšně« vypořádávaly s rolnictvem a zaměstnanci, stávkami, radikálnějšími odborářskými vůdci, politickými oponenty, ale i kněžími. Okupace kubánského Guantánama a naposledy hrubé pokusy znovu dostat pod vliv Venezuelu prokazují, že právo na státní suverenitu a vlastní vývoj upírá Washington zemím Latinské Ameriky dodnes.

V Asii se možnosti USA po výprasku ve Vietnamu a s růstem vlivu Číny poněkud omezily. Fiasko pak zaznamenávají »otcové« z Washingtonu i v zaostalém Afghánistánu. Pentagon a CIA s pomocí Pákistánu zde vyzbrojily a vycvičily Talibán, aby jej nakonec nedokázaly ani s dopomocí NATO porazit, když se obrátil proti nim.

Postupy Washingtonu založené na hrubém a mnohonásobném porušování mezinárodního práva včetně páchání válečných zločinů se v posledních dvaceti letech postupně ukazují jako nepříliš efektivní a poněkud nákladné i na Blízkém východě. A to přesto, že někteří experti považují válečné, okupační a podvratné aktivity Spojených států zejména proti Iráku, Sýrii a Libyi za prostředek, pomocí kterého se nejextrémnější politické a ekonomické kruhy Spojených států pokoušejí cíleně rozvrátit celý region a nádavkem oslabit Evropu, zejména země EU vyvolanými problémy a migračními vlnami.

Když Madelaine Albrightová tisku přiznala, že půl milionu mrtvých iráckých dětí v důsledku Spojenými státy prosazeného ekonomického embarga na Irák je pro ni a pro vládu USA přijatelná cena ve snaze dosáhnout pádu autokraticky vládnoucího Saddáma Husajna, nikdo netušil, že bude ještě hůře. Konečným výsledkem a důsledkem americko-britská agrese, okupace a rozvratu Iráku byly statisíce mrtvých, miliony uprchlíků i zrod takzvaného islámského státu.

Bohužel ani v Evropě se USA a jejich skupina ochotných nespokojily pouhým ekonomickým a politickým soupeřením s jim nepohodlnými konkurenty. Pokus amerických jestřábů a jejich evropských pomocníků dosáhnout převratu na Ukrajině, postavit ji proti Ruské federaci a dostat se na hranice Ruska eskaloval do krvavého občanského konfliktu. V reakci na vznik protiruské vlády a nacionální až fašizující tlaky se zrodila separátní území. V referendu se oddělil a odešel k Ruské federaci Krym. Washington je pochopitelně nespokojen.

Spojené státy jako světový četník a ekonomický diktátor totiž oslabují. Jejich pozice, ekonomická a politická konkurenceschopnost je ohrožena vzestupem Číny. Za hrozbu ale jestřábové z Washingtonu považují i Evropskou unii. Z pohledu jaderných velmocí soupeřem zůstává Rusko a posiluje Čína. Proto jsme nyní svědky eskalace ekonomického vydírání, obchodních válek, embarg a intrik, kterými se Washington pokouší podrážet nohy svým největším konkurentům a vehnat je do vyčerpávajících vzájemných konfrontací.

Pro mezinárodní společenství je ovšem strategie, která má zachránit vůdčí a diktátorskou pozici USA, nesmírně nebezpečná. A je věcí politické odpovědnosti jednotlivých evropských vlád, tedy i vlády České republiky, ale i reprezentace EU a širšího mezinárodního společenství americkou strategii rozbíjení Evropy i světa založenou na obchodních válkách a konfrontacích jako hrozbu pro mírovou budoucnost a prosperitu Evropy i světa odmítnout..
publikováno v deníku Haló noviny 2. února 2019
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama