Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.11.2011 17:59:36

Vláda svými kroky vážně poškozuje oblast zdravotnictví, ministr Heger selhal

Vláda svými kroky vážně poškozuje oblast zdravotnictví, ministr Heger selhal

Sociální demokracie je vážně znepokojena vývojem v oblasti zdravotnictví, který svými kroky prosazuje ministr Heger a vláda P. Nečase.

Sociální demokracie je vážně znepokojena vývojem v oblasti zdravotnictví, který svými kroky prosazuje ministr Heger a vláda P. Nečase. Kromě nesmyslného a asociálního zvyšování poplatků ministr zřejmě rezignoval na řádnou správu veřejných prostředků, kdy nechává téměř bez povšimnutí korupční podezření okolo kauzy IZIP či zřizování drahých a zbytečných registrů.

ČSSD zásadně odmítá plán na zvýšení poplatku za pobyt v nemocnic z 60 na 100 korun za měsíc

Sociální demokracie zásadně odmítá plán vlády P. Nečase a ministra Hegera trestat občany za to, že jsou nemocní, odmítáme plošné zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici ze současných 60 korun na 100 korun denně. S takovým plánem, který má zřejmě vytáhnout peníze z kapes pacientů na další tunely, podobné IZIPu, ČSSD nesouhlasí. Jediný poplatek, o kterém jsme připraveni vést diskusi, je poplatek za příspěvek na stravu. 

Pokud bude mít ČSSD po příštích sněmovních volbách vládní odpovědnost, vrátí poplatek za pobyt v nemocnici zpět na 60 korun a to po dobu jen dvou měsíců. Pokud bude člověk nemocný déle než dva měsíce, bude v ochranném sociálním limitu a nebude již poplatek platit.

Velký bratr českého zdravotnictví? Požadavky na citlivé údaje pacientů jsou nepřípustné!

ČSSD zřizování obřích registrů zásadně odmítá, což jsme vždy prosazovali, jsou drahé a obsahují spoustu nesmyslných, citlivých a zneužitelných údajů. Není možné, aby se důvěrná informace o pacientech bez jejich souhlasu dostala na veřejnost. Registr obsahuje holé nesmysly, jako například kolik potratů žena podstoupila a podobně. Tyto informace žádný lékař nepotřebuje, znamenají pouze riziko pro pacienty. Náklady na zřízení tohoto mamutího velkého bratra českého zdravotnictví, které dosahují 300 milionů korun, jsou pak nezodpovědným plýtváním veřejných peněz.  Sociální demokracie proto jasně avizuje, že podobné registry v případě vládní odpovědnosti zredukujeme a zabráním dalšímu vyhazování peněz za jejich obsluhu.

Rizika ztrát milionů korun v kauze IZIP na sebe převzalo i ministerstvo zdravotnictví

Již 10 let upozorňuji na to, že IZIP je předražený a nesmyslný a ničemu neprospěje. Jako ministr zdravotnictví jsem inicioval to, že VZP vypověděla smlouvu s IZIPEM a zastavili jsme veškeré platby. Pan ministr Julínek s Markem Šnajdrem z ODS ovšem platby IZIPU obnovil a tím de facto přebírají veškerou zodpovědnost, politickou i manažerskou, od roku 2006 až dones.

Zástupci ČSSD ve správní radě VZP opakovaně prosazovali okamžité vypovězení smluv v projektu IZIP, iniciovali odvolání předsedy správní rady VZP Marka Šnajdra, avšak ani zástupci TOP09, VV, ODS či ministerstva zdravotnictví tyto naše snahy nepodpořily. Jsem přesvědčen, že pokud se nezmění poměry sil ve správní radě VZP, není možno čekat rozkrytí této kauzy. Ministr zdravotnictví Heger, jehož podřízení ve správní radě VZP odmítli podpořit snahy ČSSD na rychlé řešení této věci, je dnes vedle pana Šnajdra stejný spoluviník plýtvání a vysávání peněz z VZP do této neprůhledné, podivné firmy.

Ministr Heger podvedl lékaře a sestry – odmítá plnit své veřejně dané sliby

Úhradová vyhláška, kterou včera představil ministr Heger, je skutečným výsměchem všem zdravotníkům. Vyhláška totiž sotva pokrývá nárůst nákladů, spjatých s navýšením DPH. Je zcela evidentní, že nemocnice proto nebudou mít dostatek peněz na platy zdravotníků. Podle nově stanovených kritérií budou zdravotní pojišťovny platit nemocnicím jen o málo více, než loni. Ministr Heger, který ještě před pár měsíci veřejně zdravotníkům a sestrám sliboval navýšení platů o 10%, se nyní zachoval jako podvodník a místo odpovědného splnění svého slibu, potvrzeného podepsaným memorandem, ukázal všem dlouhý nos. Takové chování, kdy si ministr evidentně dělá ze zdravotníků veřejně legraci, je ovšem nepřijatelné a nebezpečné. Jaký další fór má ministr pro oblast zdravotnictví připraven? Mám vážnou obavu, pane ministře, že zde už skutečně jakákoli legrace přestala.

Apeluji na ministra Hegera, aby začal problémy v oblasti zdravotnictví skutečně řešit, aby zabránil nespravedlivému zvyšování poplatků, tunelování Veřejné zdravotní pojišťovny přes projekt IZIP, vystavil stopku obřím a zbytečným registrům a v neposlední řadě aby se zachoval jako chlap, dodržel slovo a splnil sliby o navýšení peněz pro zdravotníky.

Pokud ministr není schopen tyto problémy řešit, nemá na svém místě dávno co pohledávat.

David Rath, stínový ministr zdravotnictví za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama