doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.08.2015 17:11:36

Brněnský Deník.cz Aktivita jihomoravských poslanců na schůzích?

Brněnský Deník.cz Aktivita jihomoravských poslanců na schůzích?

Poslanec Grebeníček odpovídá pro Brněnský Deník.cz

Brněnský Deník.cz Markéta Turková: Mezi jihomoravskými poslanci vydal pan Grebeníček nejvíce písemných interpelací. Mohl by vzpomenout, čeho se některá z nich týkala? Která pro něj byla nejdůležitější? Proč je podává písemně, nikoliv "mluveně"?
Vážená paní Turková, k Vašim dotazům, které jsem obdržel, mohu sdělit následující:
V případě písemných interpelací otevírám témata, na která by při ústní interpelaci byl jen minimální čas. Interpeluji členy vlády vždy k problémům, které považují za velmi závažné. Nehodlám zaměstnávat vládu nepodstatnými věcmi. Využitím formy písemné interpelace přitom dávám premiérovi a ministrům možnost, aby s pomocí svého odborného zázemí připravili a podali kvalifikované odpovědi. Pokud se přesto z nějakého důvodu vyhýbají tomu, aby složili účty parlamentu a občanům, které jako poslanec zastupuji, pak při následném projednání ve Sněmovně se otevírá prostor k hlubší rozpravě, kde mohou vystoupit všichni ti, kdo mají co říci.
Premiér nebo konkrétní ministr, pokud neplní své povinnosti k občanům a Sněmovně, se leckdy může dostat do pozice nahého krále. To byl i případ premiéra Sobotky, kterého jsem interpeloval ve věci realizace zákona č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Premiér se celý rok vyhýbal tomu, aby Sněmovně podal informace o rozsahu požadavků a průběhu a rizicích takzvaných restitucí, které přislíbil poskytnout. Považoval jsem za svou povinnost jej ke skládání účtů Sněmovně vyzvat a přimět. Mimořádně závažné problematiky, jak to tragicky dotvrzují i současné vlny běženců, se týkala i má interpelace adresovaná ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi ve věci dodržování zákona na ochranu míru, Charty OSN a haagských a ženevských konvencí o mezinárodním právu válečném a ochraně obětí války a zajatců ve válkách a okupacích podporovaných vládou České republiky a prováděných členskými zeměmi NATO a paktem NATO.
Ne každý poslanec jde do složitého problému komplexněji. Za sebe ale mohu říci, že písemná interpelace je způsob, který se mi osvědčil a který budu využívat ke kontrole činnosti současné lokajské, rozporuplné a nepříliš výkonné vlády i nadále.
S pozdravem Miroslav Grebeníček

http://brnensky.denik.cz/z-regionu/ucast-jihomoravskych-poslancu-na-schuzich-vetsina-je-vzorna-20150817.html
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama