doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.04.2016 11:26:36 - Alena Klečková

Otázky Václ.Moravce 3.4.2016

Dobrý den pane poslanče,včera jsem sledovala OVM s kardinálem Dukou. Kardinál měl proti sobě akorát Moravce. Z toho jejich rozhovoru jsem jsem pochopila,že majetek církvím sebrali komunusti,nebylo tam ani slovo o Masarykovi a poz. reformě,o tom jak vy píšete,že církev měla majetek od Habsburků pronajatý,že s ním nemohla volně nakládat,z výnosů majetku poskytovala jakési soc.služby,,školství ap.Tak nějak jsem to pochopila z vašeho článku. O tomhle nepadlo NIKDE ani slovo,jenom od Vás.Vím / a nejenom já/že se zabýváte církevními restitucemi,myslím,žemate pro svoje tvrzení hist.opodstatnění.Pozvala Vás ČT do nějakého takového pořadu nebo se Vás bojí?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.04.2016 11:33:56 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
 Do roku 2012 byly potřeby církví a platy a požitky duchovních, ale i penze zabezpečovány podle zákona a předpisů přijatých po roce 1948. A nebylo to špatné zabezpečení, když přetrvalo a vyhovovalo dokonce i celé čtvrtstoletí po převratu roku 1989. Nedávno kardinál Duka připomínal, že Klement Gottwald při nástupu na Hrad dostal ve Svatovítském chrámu od Dukova předchůdce, kardinála Berana požehnání. Proč tedy Duka a jeho nenasytní vztahují ruce po majetku státu a obcí a proč natahují ruce po mnohamiliardovém výpalném ze státního rozpočtu? Po roce 1989 počet věřících, kteří se hlásí k církvím, začal prudce klesat. Jen v případě katolické církve se několikanásobně snížil, ale zato nároky prelátů prudce rostly. A tak si na české pravici vymohli nemravný dar, který jim umožní obejít se i bez věřících.
Z toho, co se odehrává kolem stopětatřicetimiliardového daru české pravice katolické církvi (nejde tu o restituce, ale skutečně o dar z peněz a majetku českého státu, a tedy všech občanů), z toho, jak o této věci informuje a o čem, komu a jak dovolí diskutovat Česká televize, je zřejmé, že demokratická veřejná diskuse založená na  pluralitě názorů a na faktech komusi vadí. Nebyla připuštěna ve většině pravicových médií ani v takzvané veřejnoprávní televizi a rozhlasu před schválením toho ostudného výpalného v parlamentu ovládaném korupční nečasovsko-kalouskovskou koalicí ODS, TOP 09 a spol. A můžeme se jen dohadovat, proč předseda současné vlády nejprve dal voličům slib, že ty takzvané restituce přehodnotí, poté dal slib Sněmovně, že ji bude o průběhu vydávání majetku církvím informovat, pak oba ty sliby porušil a dodnes odmítá byť i jen informovat Poslaneckou sněmovnu o průběhu takzvaných restitucí.
A proč Česká televize ani dnes nedává prostor skutečné demokratické výměně názorů a dostatečně široké a kvalifikované diskusi o faktech i o případech nenasytnosti katolických prelátů, kteří dali přednost honbě za majetkem před křesťanskými hodnotami mezilidské solidarity, ke kterým se formálně hlásí? Že je "na indexu" Masaryk, prvorepubliková pozemková reforma a že se i v České televizi odsouvá do pozadí nebo přímo zamlčuje to, jak se katoličtí preláti křivým slovem proti bližním svým domáhají peněz státu a majetku státu a obcí, který jim nikdy nebo už od dob Josefa II. nepatřil, o tom není pochyb.