ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2014 11:41:02

Tři kraje podepsaly v Brně dohodu o spolupráci s Dolním Rakouskem

Tři kraje podepsaly v Brně dohodu o spolupráci s Dolním Rakouskem

Nový Pracovní program spolupráce s Dolním Rakouskem na roky 2014 až 2017 byl uzavřen v rámci Dohody o spolupráci mezi spolkovou zemí Dolní Rakousko a kraji Jihomoravským, Jihočeským a krajem Vysočina.

Slavnostnímu aktu podpisu byli přítomni premiér Jiří Rusnok, dolnorakouský zemský hejtman Erwin Pröll, hejtmani všech tří dotčených krajů Michal Hašek, Jiří Zimola a Jiří Běhounek i velvyslanci obou zemí Ferdinand Trauttmansdorff a Jan Sechter.  

Program upřesňuje Dohodu o spolupráci uzavřenou v září 2002 ve Znojmě a týká se celkem čtrnácti oblastí, mj. vodního hospodářství, dopravy či ochrany před katastrofami. Hejtman Michal Hašek v roli hostitele zdůraznil, že se s rakouskými partnery scházíme ve významném roce, kdy oslavíme 25 let od pádu železné opony a také 10 let od vstupu České republiky do Evropské unie. „Jako jihomoravský hejtman jsem pyšný na to, že naše regiony praktickými věcmi a praktickými projekty naplňují společné přeshraniční partnerství. Dohoda umožní realizaci konkrétních projektů, které spojí konkrétní lidi, města a obce, firmy,“ uvedl hejtman Hašek. Potěšení vyjádřil rovněž premiér Jiří Rusnok: „Vidím velký potenciál další kooperace našich krajů s rakouskými regiony, protože tento potenciál podle mého názoru dosud není plně využitý. Proto jsem velmi rád, že mohu být přítomen tomuto aktu, který představuje konkrétní krok další sousedské přeshraniční spolupráce.“

Jihočeský hejtman Jiří Zimola oceňuje především postup společných projektů. „Jedna věc je politická podpora této dohody, druhá je pak přístup všech, kteří pracují na konkrétních aktivitách.  A těchto aktivit najdeme v základních třinácti bodech spolupráce opravdu hodně, například v oblasti zdravotnictví „Healthacross in Practice“ , kdy v pilotním projektu čerpáme ambulantní péči pro České občany v Gmündu, v oblasti dopravy se zaměřujeme na výstavbu a elektrizaci železniční tratě Veselí n.L - Gmünd – Č. Budějovice, sledujeme reaktivaci spojení Fratres- Slavonice. V oblasti územního plánování  jsme zapojeni do projektu ERRAM, v oblasti vzdělávání podporujeme jugendkamp ve městě Tulln, což je setkání mládeže v Rakousku, kde se účastní vítězové jazykových olympiád, na poli kultury i nadále rozvíjíme projekt Kulturní most mezi Jihočeským krajem a Dolními Rakousy, na rok 2015 plánujeme společnou Zemskou výstavu s Dolním Rakouskem.

Dolnorakouský hejtman Erwin Pröll poděkoval za příležitost setkat se na brněnském výstavišti v takto výjimečném složení. „Jde o historické setkání, protože jde již o jedenáctou dohodu mezi českými příhraničními regiony a rakouskou stranou. Navíc je zde přítomen také premiér České republiky, letošní rok je vskutku významný a je také příznačné, že se podpis koná právě na půdě brněnského výstaviště,“ konstatoval hejtman Pröll a připomněl rovněž posun ve vzájemných vztazích. „Při podpisu první dohody jsme sem jeli jako sousedi, ale cizí. Dnes jsme přijeli jako přátelé. Z oddělující hranice železné opony se stal přátelský region se společnými cíli. Těší mě zejména sílící spolupráce v oblasti vzdělávání, která provází i tento podpis a je velkým příslibem do budoucna.“ Současně s Pracovním programem totiž podepsali smlouvu o spolupráci také rektor Mendelovy univerzity Brno Jaroslav Hlušek a prorektor Vysoké odborné školy Krems Karl Ennsfellner. „Dnes podepsaný program bude naplňován do roku 2017 a podle mého názoru existuje jen jedno nebezpečí do dalších desetiletí, a to, že by se tato spolupráce stala samozřejmostí. Musíme si být vědomi, že každý z nás se musí dennodenně snažit tento program realizovat, a to krok za krokem,“ konstatoval na závěr Edwin Pröll a zdůraznil zejména nutnost diskutovat i o otázkách, kde dosud nepanuje shoda, jako je například oblast využití jaderné energie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama