Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.05.2016 14:15:33 - bert železný

To jsem si o vás nemyslel

Zatím jste odpověděla na všechny dotazy a opravdu by mě zajímalo, zda mi odpovíte i dnes. Skutečně jste si nechala platit za experimentální léčbu? O kolik jste se obohatila a měla jste to skutečně zapotřebí? Myslím, že nejen řadu lidí, ale i voličů jste zklamala

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.06.2016 14:30:51 - Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

Na dotazy a podněty občanů se skutečně snažím reagovat vždy, kromě těch, které jsou vyloženě agresivní nebo vulgární. Ani já jsem si nemyslela, že je možné někoho takovým způsobem veřejně dehonestovat. To, co je mi přičítáno, kategoricky odmítám. Platit jsem si nenechala, nijak jsem se neobohatila, nikoho jsem nepoškodila. Došlo pouze k tomu, že někteří pacienty přispěli na výzkum buněčné terapie a část těchto prostředků byla využita na výrobu buněk, které byly podány nevyléčitelně nemocným za účelem zpomalení průběhu jejich onemocnění. Bez těchto darů by to bývalo nebylo možné.

Podstatné je, že žádný pacient zařazený do klinické studie, ani pacient léčený mimo klinickou studii podle § 8 zákona o léčivech, nikdy nehradil celé náklady své léčby. Vždy na ně přispěl spolek Buněčná terapie. V některých případech celou léčbu uhradila firma Bioinova. Na můj zásah od poloviny roku 2014 spolek Buněčná terapie již nepřijímal žádné dary od pacientů, kteří by mohli být zařazeni do klinické studie. Spolek bude pacientům nadále přispívat na péči a pomůcky.

Osobně jsem nepřijala žádné peníze ani jiné výhody ani od pacientů, ani od spolku Buněčná terapie, ani od firmy Bioinova. Naopak jsem společně s dalšími členy mé rodiny spolku Buněčná terapie darovala 300 tis. Kč z vlastních prostředků.

Odmítnutí pomoci, která je sice částečná, ale zároveň jediná dostupná a skýtá naději na určité zlepšení, nepovažuji za správné. Jsou jistě lidé, kteří nechtějí prodlužovat svůj život, pokud jsou nevyléčitelně nemocní. Je ale velmi mnoho těch, kteří jsou vděční za každý den života navíc. Právě to jsem jim chtěla dopřát. Podle dat, která jsou nyní k disposici, se to skutečně podařilo u většiny pacientů. A to nikoli pouze o jeden den, ale o 3-6 měsíců. Ráda bych požádala Vás i ostatní své voliče, kteří se cítí zklamaní pod dojmem z mediální kampaně posledních dnů, aby si zkusili představit, jak by jednali na mém místě oni sami.