Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.06.2016 16:24:45 - Bramborák

Eu, totalita, sociální stát

Dobrý den pane Seďa,
mám dotaz, v Japonsku je sociální stát jen pro své občany, žádný uprchlík ani migrant nedostane od tohoto státu ani korunu. Proč toto se neuplatňuje i u států EU, jako ochrana a opatření při rozkládání peněz občanů ČR. Proč to nemáme v zákoně taktéž?? To nestačí, že uprchlíci dostanou azyl???

Druhá otázka je, co se stane, kdyby se zrušil sociální stát? Funguje cca 100 let, předtím vše fungovalo i bez sociálního státu, co se zabývat otázku nesociálního státu? Myslím, že půl miliónů bez práce by určitě práci v 80% okamžitě našlo. Nemyslíte si, že sociální stát má také negativní stránky? Za Marie Terezie byla povinná školní docházka, ale nebyl žádný sociální stát, plno států tak funguje, proč nezkusit změnu?Dále poslední dotaz, v Německu se zvrhává jakákoliv diskuse na téma migrantů do "nežádoucích". Známý komentoval(z Německa) na facebooku, že má strach o svou rodinu a že migranti nebudou pracovat a přišlo mu domů 100 Euro pokuta, za "rasismus". Totalita?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.06.2016 20:27:42 - Ing. Antonín Seďa

K první otázce. Japonsko má specifickou migrační politiku a migranty nepřijímá. Taková politika se v Evropě nepraktikuje, protože se řídíme rezolucemi OSN a je zde zakořeněn solidární přístup. Doposud to nevadilo, protože migrantů bylo málo. Teď je situace jiná a proto i EU uvažuje a řada států to již udělala, o změně společné azylové politiky. Česká republika je na tom dobře, má velmi přísné azylové zákony i azylovou politiku.

Sociální stát v současné podobě opravdu vznikl před sto lety, ale v těch letech se vyvíjel. Pokud by se zrušil či výrazně omezil, pak z mého pohledu zmizí solidarita ve společnosti, probudí se radikalismus, občanské bouře, demonstrace a stávky a zejména by došlo k destabilizaci zemí. To může vést až k ozbrojeným konfliktům či válkám. Je nutno si uvědomit, že sociální stát není nic jiného, než přerozdělování národního bohatství od těch bohatých k tě, chudším, rovný přístup ke zdravotní péči či ke vzdělán, veřejné služby apod. U nás je také povinná školní docházka a prosím nesrovnávejte současný demokratický systém s císařstvím. To ponechte na historicích a sociolozích. A pokud směřujete k sociálním dávkám pro migranty, pak je to spíše situace solidarity a pomoci. Rozhodně platí, že požadavek na azyl je dán i povinnostmi. Například integrace do společnosti a práce pro společnost. Proto zastává naše vláda postoj, že si případné migranty budeme sami vybírat. A to nejen z bezpečnostního, ale i tohoto sociálního důvodu.