Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.06.2016 14:11:21 - V.Spurný

Odchod Británie z EU

Lze čekat, že podmínky které si vyjedná nyní Anglie budou inspirací pro další státy, které by se rozhodly EU opustit nebo se to takhle posuzovat nedá, protože se ke každému státu přistupuje v unii jinak?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.06.2016 23:35:39 - Tomáš Zdechovský
 Dobrý den,jako nejpravděpodobnější se v případě vystoupení Velké Británie jeví "norský" či "švýcarský" model. Oba druhy uspořádání vztahů jsou si velmi podobné. Zjednodušeně řečeno, oba státy mají přístup k evropskému trhu. Není to ale zadarmo, protože obě země musí odvádět peníze do příslušných fondů určených na snížování nerovnosti mezi členskými zeměmi. A protože mají obě země přístup na evropský trh,musí také dodržovat evropské předpisy a legislativu s tím, že se narozdíl od členských zemí EU nemohou podílet na vytváření evropských pravidel.
Hlavním dopadem vystoupení z EU by tak v každém případě byla ztráta možnosti podílet se na vzniku směrnic a nařízení, které se v důsledku hospodářské provázanosti evropských států týkají každé země. Nejedná se tedy o nic, co by mělo inspirovat další země, a přinést jakémukoli státu prospěch.
S pozdravemTomáš Zdechovský