ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.07.2016 15:33:15 - Miloš Kopecký

Islám ve vztahu k pokroku lidstva a vědními obory

Dobrý den,
jak islám ovlivňuje pokrok lidstva? Jak je ve vztahu k pokroku - vědy, lékařství a dalších vědních oborů? Není spíše rizikem zaostalosti a "zpátečnictvím" ? Je možné, že víra zabraňuje jakémukoliv pokroku? Stačí se podívat do muslimských zemí, kteří "čerpají" vědomosti od bílých Evropanů.....co, až jim dojde ropa a nebudou mít peníze???

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.07.2016 21:31:55 - Jan Veleba
 Tak toto je velmi zajímavá a řekl bych fundamentální otázka, jejíž přesné zodpovězení by vyžadovalo arabistu, tedy znalce společnosti islámských zemí, čímž já nejsem. Nicméně mám svůj názor a ten je následující. Aby fungoval společenský přírodní výběr, to znamená, aby se mohli projevit ti nejlepší a přinést společnosti pokrok, vědecké poznatky a objevy, tak k tomu musí mít stejnou příležitost všichni jedinci, tedy muži i ženy. Podíl žen je nepatrně přes 50% a podíl mužů mírně pod 50%. Chci tím říct to, že v islámských zemích je celá polovina jedinců, tedy žen, nemá možnost se na procesu společenského pokroku podílet. Toto je skutečnost a moje odpověď je, že islám se spíše než na pokroku lidstva soustřeďuje na zakonzervování ortodoxních tradic a správně jste postřehl, že to ostatní si kupuje za petrodolary od zbývajícího světa.