Ing. Zbyněk Linhart

  • BPP
  • Děčín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.08.2016 16:27:05 - JežekZ.

OKD

Jak byste situaci v OKD řešil vy, když Mládka kritizujete? Mě se také nelíbí, že stát pomáhá ,,vybraným lidem“ (myslím jen horníkům z OKD), ale je jiná možnost?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.08.2016 21:21:51 - Ing. Zbyněk Linhart

Jistěže to není triviální situace. Ale kdo na ní zadělal zpackanou "doprivatizací" ? A již tři roky se jako hledá řešení, jako, fakticky nedělal nikdo nic, ačkoli bylo známo, že firma má nedostatek hotovosti a vyvádí vysoké dividendy akcionářům do zahraničí. O krachu se vědělo měsíce předem, vláda ani kraj ale žádné řešení pro situaci horníků nepřipravila, i když na to měli čas. Dále není možné, a to ani legislativně, zvýhodňovat z peněz daňových poplatníků jednu soukromou firmu na úkor druhé. Je nepřípustné podporovat model, kdy si spekulant půjčí miliardy na nákup firmy, kterou pošle do insolvence, aby vytahal další miliardu od nás, daňových poplatníků, za to, že mezitím veškeré zisky v miliardách odklonil v dividendách do zahraničí a nevytvořil doma žádný potřebný kapitál. Ke všemu peníze od státu nic nevyřeší, měsíční náklady firmy jsou vyšší než půjčka státu, ty peníze spadnou do černé díry. Jak asi víte, do řešení problému se chtějí zapojit jiné podnikatelské subjekty, tomu by se měl nechat prostor, mělo by proběhnout zákonné řízení bez ekonomického vměšování státu, byť to bude v regionu trochu bolet. Takto první státní půjčka, naše peníze, které by měly být státem investovány do potřebných veřejných služeb a ne pseudozáchraně jedné soukromé společnosti jako "odměnu" za její špatné hospodaření, bude jen následována další půjčkou a splacena nebude opět ani jedna, jako již mnohokrát v minulosti. Je to nesystémové, nefér, nehospodárné a protiprávní.

Já ale nejsem ministr, nemám aparáty lidí a jen vidím, kam obecněji vede jejich tzv. řešení. A že nedokáží ohlídat ani daleko daleko jednodušší záležitosti. Pokud má stát intervenovat, má intervenovat přímo na úrovni konkrétních lidí, kteří tam přijdou díky neschopnosti státu a neschopnému vedení OKD o práci - investovat do jejich rekvalifikací, pomoci jim s rozjezdy podnikání, poskytnout jim daňové úlevy, sociální podporu apod., když už, ale ne "zachraňovat" nezachranitelnou soukromou firmu na úkor všeho ostatního. 

Když se rušili desetitisíce pracovních míst v textilu a lehkém průmyslu v nejsevernějších Čechách, stát neudělal nic. A teď se můžou jako přetrhnout, protože jde o Moravu. Jako vždy. Přitom nezaměstnanost v Ústeckém kraji je pořád nejvyšší a podmínky, za kterých často pracují lidé tady, jsou opravdu mnohdy žalostné. Opět jde o rovné podmínky, které vláda porušuje. Pokud stát dává peníze na Moravu, proč neinvestuje stejnou měrou i do např. nejsevernějších Čech, kde je sociální a hospodářská situace horší, než na Moravě?