ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.08.2016 18:29:30 - Libuše-1

voda

Dobrý den, pane senátore, prosím o informaci, zda senát nebo Vy osobně se budete angažovat v tom, aby se správa vodáren vrátila českému státu a přestaly se platby za vodu vyvádět do zahraničí. Jaký by byl možný postup? Děkuji a přeji hezký den.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.08.2016 21:41:36 - Jan Veleba

 To je dobrá otázka, ale špatnému adresátovi. Vodárny jsou soukromé akciové společnosti, jejichž akcionáři jsou města a obce. A ti v mnoha případech rozhodli o prodeji kontrolního balíku akcií zahraničním zájemcům. Udělali tak dobrovolně, bez jakéhokoliv nátlaku či diktátu EU. Jinými slovy jde o obchodní vztah soukromých subjektů završený smlouvou, do kterého nelze vstoupit z pozice vlády či Parlamentu (Parlament rovná se Poslanecká sněmovna plus Senát). Jediná cesta je sjednocený postup všech domácích akcionářů, najmutí dobrých právníků a tlak na změnu smlouvy ve prospěch majority vlastnictví akcií do rukou českých uživatelů, tedy měst a obcí.

Ještě poznámka na konec. Neumím si představit, obrácený proces - že by třeba rakouské obce prodali svoji vodu naší firmě. To, že se tak dělo u nás, tak za každým konkrétním případem je třeba hledat konkrétní osobu či osoby, které tento ostudný akt připravily. Byli to zpravidla starostové větších měst, kteří drželi větší počet akcií, proti nimž stálo množství malých minoritních a nejednotných akcionářů malých obcí. Nechci fabulovat, ale ti, kteří to celé připravili, ti to zadarmo nedělali. Jak jinak vysvětlit, že připravili a prosadili smlouvy, které jsou výhodné jen pro jednu stranu, pro zahraničního investora?