PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.09.2016 12:45:05 - CS_Swing

Slovenska otazka

Dobry den, jaka je podle Vas s. Skálo budoucnost Slovenska a Ceska ohledne vzájemněmnych vztahu? Myslite si, ze dojde za čas znovu k urcitemu spojeni nasich bratrskych narodu? Osobne nejsem smireny s rozbitim republiky, neprospelo to nikomu z nas a stejne v praxi jsme velmi propojeni, proc to teda nepotvrdit oficialne? Podle me je to otazka casu, tento stav je neprirozeny a hloupy. Nemam na mysli jen ciste jednotny stat, muze to byt federace, konfederace ap. Co si o tom myslite? Jinak si Vas hodne vazim, jste clovek na svem miste a umite se trefit casto do cerneho, preji vam hodne uspechu a nenechte se odradit hlupaky a pokrytci. Diky. Adam H. Krnov

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.09.2016 12:33:42 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Hlupáky se odradit nenechám, díky moc za sympatie. Rozbití republiky leží v žaludku i mně. Jak samo o sobě, tak pro své hanebné důvody a aktéry. I pro gigantické ekonomické ztráty, které způsobili. Civilizační skok, kterým Slovensko prošlo hlavně po II. světové válce, byl kolektivní investicí - a tedy i odloženou spotřebou - nás všech, Slováků i Čechů, Čechů i Slováků. I my měli proto legitimní právo na její kolektivní výnosy. Rozpad federace nás oloupil i o ně.

Vrátit to zpátky se vším všudy je zřejmě varianta, schůdná jen těžko. Tím víc to chce vzájemně výhodné spolupráce. Jak v ekonomice, tak při obhajobě národních zájmů obou zemí, které jsou téměř identické. Co bude, až zase nebudeme cizí kolonií - a demokracie ovládne i existenční zdroje - je teď malovat detailně na sklo asi brzo. To, že pak bude mezi ČR a SR nepoměrně těsnější vazba, než vůči jiným zemím v okolí, si však dokáži snadno představit. Pokud se toho dožijeme oba, těším se na spolupráci.