Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.11.2016 19:13:13 - frantanov

urážka úředníka = 10000Kč pokuta, urážka prezidenta = svoboda slova

Dobrý den,
Co mi na to odpovíte?
Jsou ještě naše zákony normální?
Co říkáte na to, že ministr spravedlnosti prohlásí - zákony nejsou pro laiky, ale pro mne občana stále platí - neznalost zákona neomlouvá.

F. Novotný

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.11.2016 5:18:29 - Ing. Antonín Seďa
 Vždy platilo,a tomu v době císaře pána ,že neznalost zákona neomlouvá . Nicméně pán ministr spravedlnosti pravdu nemá. Zákony mají být co nejjednodušší a hlavně srozumitelné pro všechny občany. To,co se děje a na čem se i my poslanci podílíme, je nepřehlednost a srozumitelnost. Což nahrává lidem s právním vzděláním, kteří se tím živí. Proto jsem například kritizoval řádu změn v občanském zákoníku. Problém pokuty,ve vztahu k prezidentovi či úředníkovi je dán zákony a jejich postavením. Prezident je sice nejvyšší ústavní funkce,ale zároveň je i politik. A jeho urážku lze řešit stejně jako u občanů občansko právní žalobou a soudem. Jinou věcí je výše pokuty. Proto je třeba odlišovat ,zda urážím či ničím  státní symboly, a tady si dovedu  představit pokuty v přestupkovém řízení nebo zda snažím prezidenta politika. Nežijeme v monarchii, to je třeba mít na paměti.