Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.02.2017 11:39:17 - Vasill

platy (policistů)

Politici, soudci. Těm se plat zvyšujete údajně proto, aby nebyli náchylní na korupci. Co ale policisté? Proč ti mají tak málo? Proč má u nás politik více, než policisté, lékaři a vůbec všichni pracující?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.03.2017 22:47:13 - Mgr. Jana Černochová
Dobrý den,

dávám Vám plně za pravdu v tom, že platy příslušníků bezpečnostních sborů by bylo vhodné navýšit tak, aby byli policisté, hasiči a další příslušníci dostatečně motivováni a aby tyto profese byly přitažlivější. Obecně v oblasti odměňování příslušníků bezpečnostních sborů vnímám určitou nekoncepčnost, která se projevuje i u aktuálně projednávané novelizace služebního zákona, kdy ministr vnitra chce zavádět nové náborové příspěvky, proplácení přesčasů atd., a přitom příliš nemyslí na to, aby se personál stabilizoval, aby se vyplácelo sloužit delší dobu a aby příslušníci byli dostatečně zabezpečeni a neměli potřebu utíkat třeba k soukromým bezpečnostním agenturám.

Porovnávat platy policistů, lékařů a politiků nebo jiných profesí, je velmi problematické. Každá z nich má zcela odlišný charakter (politik je většinou voleným funkcionářem, nebo je do své pozice jmenován, nese mnohdy větší odpovědnost, nemá časově ohraničenou pracovní dobu atd.). Proto lze těžko stanovit, že by všichni měli mít stejné ohodnocení.

Obecně v oblasti odměňování příslušníků bezpečnostních sborů vnímám určitou nekoncepčnost, která se projevuje i u aktuálně projednávané novelizace služebního zákona, kdy ministr vnitra chce zavádět nové náborové příspěvky, jakousi prapodivnou zkušební dobu, 150 hodin přesčasů atd., a přitom příliš nemyslí na ty, kteří u policie věrně slouží už dlouhá léta, aby se obecně personální situace stabilizovala, aby se vyplácelo sloužit delší dobu a aby příslušníci byli dostatečně zabezpečeni a neměli potřebu utíkat třeba k soukromým bezpečnostním agenturám nebo k obecním policiím.

Jana Černochová