Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.04.2017 10:29:49 - laco

Příprava k privatizaci fakultních nemocnic?

V současné době probíhá v parlamentu jednání o schválení zákona tzv. Univerzitních nemocnic.
K přípravě tohoto zákona nebyla přizvána k projednávání Česká lékařská komora. Návrh zákona byl podle odborů předložen v rozporu s legislativními pravidly vlády, bez věcného záměru,bez studie o ekonomických dopadech RIA. V Radě sociální a hospodářské dohody, v tripartitě, kde jedná vláda s vrcholnými orgány zaměstnavatelů a odborů, byl návrh zákona odmítnut (viz osz.cmkos.cz/cz/clanky/20-2-2017-tripartita.aspx). V programovém prohlášení vláda slibovala něco jiného. Píše se tam jasně, že přijme „zákon o veřejných neziskových (veřejnoprávních) zdravotnických zařízeních pro páteřní síť nemocnic, u fakultních nemocnic se spoluúčastí univerzit na jejich řízení.
Proč ČSSD urychleně připravuje tímto zákonem vhodné podmínky pro privatizaci stávajících Fakultních nemocnic a nepostupuje v souladu s programovým prohlášením vlády.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.04.2017 10:45:33 - Ing. Antonín Seďa
 Máte přesné informace a já se přiznám, že s návrhem zákona mám osobní problém. A také věřím, že zákon celým legislativním procesem neprojde. Nicméně to není návrh ČSSD, ale současné koaliční vlády. To, že se řeší pouze problém fakultních nemocnic je dáno tím, že zákon o veřejných neziskových zdravotnických zařízení by vládou neprošel. V případe tzv. Univerzitních nemocnic se nejedná o privatizaci, ale o odstátnění. Je třeba si uvědomit finanční problémy těchto nemocnic a ty jsou dlouhodobé. Takže tento návrh jde tímto směrem a zároveň řeší výuku v těchto nemocnicích a další problematiku, se kterou se fakultní nemocnice potýkají. Co se týče stanoviska ČLK, tak je dáno spíše rozpory ve vzdělávání lékařů a jiným názorem předsedy ČLK a jiným názorem univerzit. Víte sám dobře, že já osobně jsem byl aktivní v boji proti převodu krajských nemocnic na akciové společnosti, a to zejména v mém Zlínském kraji. Sice jsem tehdy prohrál, ale dnes se ukazuje, že jsem měl pravdu. Proto bych byl raději, kdyby byl připraven respektive oprášen sociálně demokratický návrh na veřejné neziskové zdravotnická zařízení. A poté byl schválen. Ale to již nebude v tomto funkčním období a pokud bude vládnout ANO 2011, tak ani v tom příštím.