doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.09.2017 16:30:31 - janj.

Socialismus versuz kapitalismus

Proč, pane doktore, socialismus, ve kterém moje generace vyrostla, celosvětově skončil, a tedy z hlediska evoluce neuspěl v konkurenci s kapitalismem? Neberte to, prosím, jako provokaci, mě to opravdu zajímá a Vás považuji za kompetentního člověka. Děkuji za odpověď. Ing. Jan Janošek.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.09.2017 17:38:30 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
Pane inženýre, jako historik Váš dotaz chápu jako výraz velkého zklamání Vašich osobních nadějí a očekávání. Věřte ale, že to, co berete jako konečný výsledek, je jen dílčí etapa dějin. Ale v dějinách skutečně mnohé chce svůj čas. Tak jako Vy se mnozí před Vámi ptali nesčetněkrát. Jen pro příklad, v době, kdy republiku ve Francii vystřídalo Napoleonovo císařství a poté následovalo Waterloo a přišla restaurace, mnohým se zdálo, že opět s konečnou platností, definitivně vítězí feudalismus se vším všudy. Dnes víme, že čas se nezastavil a společnost se nemohla natrvalo vrátit zpět.