PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.10.2018 19:32:44 - Ondřej Přibyl

KLDR

Dobrý den, doufám, že Vás moje časté dotazy neotravují, ale vidím, že máte rozhled, a proto se Vás ptám. Rozhodla se podle Vás KLDR k denuklearizaci ze své vlastní vůle, nebo je to důsledek sankcí? A proč ty sankce v OSN podporuje od roku 2006 i Čína, tradiční to spojenec KLDR? A je na tom KLDR opravdu tak špatně, jak se nám snaží namluvit např. Česká televize? Předem děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.11.2018 16:52:49 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Hezký den i Vám, otázky k věci mne rozhodně neobtěžují. Já postoji KLDR rozumím tak, že chce mít dostatečné záruky nenapadení dřív, než přistoupí k denuklearizaci. Aby nedopadla stejně jako Libye či Irák. Některé sankce skutečně podpořili i dva stálí členové RB OSN, u nichž to leckdo neočekával. Jaké taktické úvahy je k tomu vedly, možná tuším, tvrdit to ale kategoricky nemohu. Rozhodující je, jak postupují v praxi. A tady se jim žádný nůž do zad vytýkat nedá. Osobně jsem byl v KLDR naposled koncem 80.let. V přepychu se nekoupala, netrpěla však ani žádný hladomorem, o čemž leckdo rád žvanil už tehdy. Tím víc bych rád věřil, že ty horory nemají pravdu ani dnes. Je to však země docela odlišných zvyklostí i rituálů. Evropské optice připadnou minimálně velmi zvláštní. Ta sama ČT, která na tom tak rád staví, však nedávno vysílala pořad o ročním smutku za zesnulého thajského monarchu a jeho monstrózním pohřbu. A měla se přetrhnout vstřícným "porozuměním" k věcem, které by v případě KLDR zesměšňovala jako "rituály komunistické diktatury"