RNDr. Jan Zahradník

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.12.2018 15:49:17 - saudová

Vánoční stromky 2.

Dobrý den, máte mé sympatie za váš přístup k nám obyčejným lidem. Doufám, že svému slibu dostojíte. Mě napadlo, jestli to není tím, že třeba v Dánsku mají obrovské plantáže, kde stromky pěstují a u nás na to nejsou prostě takové podmínky. Na druhou stranu, když se stromky převáží, musí to něco stát a hlavně je to podle mě zbytečná zátěž pro životní prostředí. Už takhle je kamionů na silnicích příliš. A druhá věc, kdyby stromky byly levnější možná by je pak nemělo tolik lidí potřebu krást - a lesníci nemuseli vynakládat finance na ochranu. Dokonce jsem někde zaslechla, že snad ve Zlínském kraji zakázali lidem vstup do lesů jen proto, aby tam nemohli krást stromky. To mi přijde absurdní. Já třeba do lesa chodím ráda na procházku skoro pořád. Mám ho totiž kousek. Děkuji a ještě jednou vám přeji šťastné a veselé Vánoce. PS: Nevíte, kdo a proč přišel na to, že stromeček nosí ježíšek? Dárky ano, ale stromeček? Vím ale, že někde tuto tradici fakt mají. Jen nevím proč. Saudová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.12.2018 10:23:42 - RNDr. Jan Zahradník
 Milá paní Saudová,

i u nás jsou plantáže na stromky, o tom není sporu. Ale ty dánské jsou asi efektivnější, takže se jim vyplatí je vozit k nám a prodávat je levněji, než my ty naše. Nelze ani vyloučit, že například ona dánská firma vlastní plantáže v levnějších zemích a následně stromky prodává jako své vlastní, pod svým logem. Jako je tomu například u bot,které se vyrábějí v Asii, i když je na nich logo třeba americké firmy a až někde uvnitř najdete,že bota byla vyrobena ve Vietnamu. Lidé kradou, i ty stromky v lese. Je to ostuda. Jak to bylo s tou tradicí. Stromeček začal  být součástí vánoc prý někdy koncem 19. století, u nás se masově rozšířil ve dvacátých letech dvacátého století. Někde jsem to četl. A že jej nosí ježíšek je jasné, když nosí dárky, tak nosí taky stromeček. Tomu jsem věřil v dětství a rád bych tomu věřil i dnes, ale jsem starší a tak jsem rád, že tomu namísto mne věří moje vnučka.

Požehnané Vánoce Vám přeje

Jan Zahradník