Ing. Karel Zvára, Ph.D.

  • SNČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.09.2012 18:21:26 - Božena G.

zrušení úřadu práce

Skutečně jste pro zrušení úřadu práce? V části s vámi souhlasím, že práci zprostředkují zájemci málokdy, ale čím byste systém nahradili?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.09.2013 20:16:55 - Ing. Karel Zvára, Ph.D.
Ano, skutečně jsme pro zrušení úřadu práce. Není úkolem státu starat se o zprostředkování práce podobně jako není úlohou státu péct rohlíky nebo vyrábět auta. Důvod, proč někteří lidé nemohou najít práci, tkví v tom, že se poptávka nemůže "potkat" s nabídkou. Typicky buď z cenových důvodů (např. minimální mzda) nebo z důvodu dalších regulací. Například se zákonnými povinnostmi a omezeními jako jsou povinné vstupní/roční/výstupní zdravotní kontroly, zákonná výpovědní doba a vůbec podmínky dle zákoníku práce.

Z pohledu zaměstnavatele je zaměstnání nového člověka spojené s dalšími náklady a riziky: povinnosti vzhledem k nemocenskému/důchodovému/zdravotnímu pojištění, povinnosti splněné s pracovními podmínkami, s rizikem, že zaměstnavatel bude muset zaměstnance živit, i když pro něj nebude mít práci (omezení možnosti okamžitého zrušení pracovního poměru na tři měsíce zkušební doby) a podobně.

Pracovní vztah uzavírají subjekty proto, že je oboustranně výhodný. Ani jeden (zaměstnavatel, zaměstnanec) není v silnějším postavení, neboť ani jeden z nich nemá monopol na své straně trhu (je mnoho zaměstnavatelů i mnoho lidí, kteří mohou pracovat jako zaměstnanci). Cílem Svobodných je obecně uvolnit lidem ruce, aby si sami mohli smlouvat a nacházet způsoby jak si mohou být vzájemně prospěšní.