Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.03.2020 12:00:06 - Xdeuce

Zrušení hrubé mzdy

Dobrý den,
pořád se mluví o zrušení superhrubé mzdy. Ale nebylo by lepší zrušit spíše mzdu hrubou? Ta je stejně úplně k ničemu. Skutečná mzda každého zaměstnance je ta superhrubá. A naopak hrubá mzda je ekonomický kočkopes. Tvrdit že zaměstnavatel platí nějaké odvody za zaměstnace je dost zavádějící. Ve skutečnosti je to placeno ze mzdy toho zaměstnance, který na to musel vydělat. Navíc z toho platí 15% daně ten zaměstnanec a nikoliv zaměstnavatel. Nebude lepší prostě zrušit hrubou a všechny odvody přesunout na zaměstnance? Výplaty zůstanou stejné. Jen se výrazně zjednoduší výpočet. A konečně skončí ty hádky o to kdo vlastně ty odvody zaměstnavetele platí.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.03.2020 12:23:40 - Tomio Okamura
Dobrý den, ono je to tak, že zaměstnavatel ze svého výdělku platí jak ty mzdy i ty odvody stejně, jako lze říci, že ten výdělek je z práce zaměstnanců, ale nejen z ní. Jinak máte pravdu, jakékoliv zjednodušování je dobré, jen není pro vládu politicky výhodné, kdyby zaměstnanec papírově odváděl všechny platby sám, pak by taky viděl o jak strašné peníze ho stát obírá a to nikdo zatím nechce.