Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.11.2021 15:55:08 - Radim K.

státní dluh

Pořád se mluví o státním dluhu, který budeme muset splatit. Jsou proto nějaké lhůty? Mě přijde, že nikoliv. Kdyby to stát čistě teoreticky nezaplatil, co by se stalo? Otázkou také je, jakou hodnotu budou mít vlivem času peníze, určitě jinou, než v době ,,půjčky“

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.12.2021 11:38:40 - Ing. Vojtěch Munzar
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Státní dluh je v podstatě dluh jako každý jiný. Na jedné straně je dlužník čili stát a na druhé straně je věřitel, nebo v tomto případě lépe řečeno věřitelé, kteří jsou jak domácí, tak zahraniční. Jinak řečeno, státní (lépe řečeno veřejný) dluh je soubor závazků státu vůči věřitelům, které musí v době jejich splatnosti splatit. Navíc, i stát si půjčuje s úrokem, nemá půjčku zdarma, a proto tyto úroky pravidelně platí.  Úroky jsou zároveň jedním z výdajů státního rozpočtu a konkrétně jde o položku s názvem Obsluha státního dluhu. To znamená, že pokud vláda rozhazuje a nechová se hospodárně, vytváří další a další schodky státního rozpočtu, tím dále roste její zadlužení, a to se mimo jiné opět projeví ve výši výdajů. A tímto bych se dostal k závěrečné části Vašeho dotazu. Zatímco rostoucí inflace hraje do karet vždy dlužníkovi, rostoucí úrokové sazby nikoliv. Proto je v dnešní debatě o zvyšování úrokových sazeb důležité myslet i na to, že právě tento růst může značně obsluhu dluhu prodražit, což opět neusnadní budoucí vládě konsolidaci veřejných financí.