Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.02.2023 8:46:24 - laco

Nejen podomní šmejdi okrádají důchodce

Prezident Ruské federace před pár dny prohlásil, že hodlá v ruské Dumě předložit novelu penzijního zákona, kterým by se upravil věk odchodu do důchodu na úroveň dob bývalého SSSR. Tehdy ženy odcházeli do penze v 55 letech a muži v 60 letech. Jak v této souvislosti hodnotíte kroky Fialovy vlády, která jednak hodlá navýšit věk odchodu do důchodu na 68 let a navíc se snaží předložit sněmovně návrh na úpravu zákona o valorizaci důchodů, jehož případným přijetím dojde k podstatnému snížení valorizace důchodů.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.02.2023 6:12:19 - Ing. Antonín Seďa
 Nechci hodnotit sliby prezidenta Ruské federace, protože o nich moc nevím. Pokud si vzpomínám, také v České republice lidé odcházeli do důchodu daleko dříve než v dnešní době. Mohu souhlasit s názorem, že se zvyšuje věk dožití. Tím se ovšem neříká, v jaké zdravotní kondici jsou starší lidé a zda budou moci také déle pracovat. U nás je to dnes spíše trak, že pracující senioři řeší tím své nízké penze a vysoké náklady na bydlení a potraviny. Se zvyšováním věku odchodu do důchodu je to tak, že nakonec budeme mít více lidí v invalidních důchodech či zaměstnanců, kteří budou chodit do předčasných důchodů. Fialova asociální vláda pouze ukazuje, že je opět vládou nesystémovou a vládou škrtů. A odnesou to zase jenom ti, kteří se neumí či nemohou bránit. Byla to ČSSD, která zrušila nesmyslný druhý pilíř, který odčerpával finance z průběžného systému. Pokud někdo hovoří o reformě důchodového systému, pak by měl takovou reformu navhnout a ne řešit pouze zadlužení země jednorázovým snížením valorizace v červnu tohoto roku. Tento protiústavní krok pevně věřím, že neprojde. A pak bude muset vláda přijít s reformou. ta však nebude mít politickou podporu napříč politickými stranami, nebude mít podporu odborů, ani široké veřejnosti. Prostě proto, že bude nespravedlivá a nebude postavena i na systémové změně daňového systému, která musí být spravedlivější a musí odpovídat evropským sociálním hodnotám. Pevně věřím, že po období Nečasových, Topolánkových a Kalouskových škrt vládách odejde i tako pravicová pětikoalice do propadliště dějin. A opět přijdou vlády, které jimi napáchané škody bude muset napravovat.