Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.05.2023 19:41:27 - laco

Perspektiva US dolaru coby světové rezervní měny

Po uzavření (krachu) Silvergate Bank, Silicon Valley Bank, Signature Bank byla v USA uzavřena další banka, First Republic Bank. Šéfka financí USA Yellenová prohlásila, že za měsíc může v USA nastat finanční katastrofa. Hillery Clinton řekla, že pokud klesne výše US dolaru v mezinárodních obchodech zemí pod 40%, hrozí kolaps ekonomiky USA. Generál Jakov Kedmi , bývalý šéf izraelské speciální služby NATIV sdělil, že za poslední dva roky klesla míra používání US dolaru ve světovém obchodu z 55 % na 47 %. Státní dluh USA dosáhl hodnoty (cca 20 biliónů dolarů , 106% HDP USA) o které významní ekonomové tvrdí, že je tento dluh prakticky nesplatitelný. Jak Vy vidíte perspektivu US dolaru coby světové rezervní měny? Je schopna ekonomika USA podpořit pozici dolaru ve světovém obchodu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

objektivita

Odpověď

06.05.2023 9:55:18 - Ing. Antonín Seďa
 Myslím si, že odpověď na tyto otázky jste si zodpověděl sám. Předně je jasné, že nejen USA, ale i Velká Británie, jsou nejzadluženější země světa. Toto zadlužení předpokládá, že jak americký dolar, tak britská libra, jsou důvěryhodná světová platidla a pokud tomu tak bude, tak i nálsedné finanční či ekonomické krize na tom nic nezmění. Americký FED je velmi zajímavá instituce, privátní coby nezávislá, která má zodpovědnost za míru inflace a kurz měny jako ČNB. Prostě tiskne dolary, jak je jí libo. Přitom vláda USA má každoročně problém s deficitem státního rozpočtu, zejména z důvodu vysokých výdajů na obranu a zahraniční politiku, včetně zahraniční pomoci. Posilování čínské ekonomiky, hospodářský růst Indie, Brazílie, Jižní Afriky a dalších zemí způsobuje odklon rezervních měn světových bank a posilování čínského juanu a dalších světových měn. Přesto jsem přesvědčen, že perspektivita US dolaru prozatím není ohrožena, ale v dlouhodobém horizontu ohrožena být může. Proto vidíme i příklon americké zahraniční politiky vůči východní Asii a posilování ekonomické a politické spolupráce s Jižní Koreou, Japonskem a dalšími zeměmi Asie. Solí v očích americké zahraniční politiky je i spolupráce RF s Čínou v rámci Šanghajské ekonomické organizace i na bázi bilaterální dohody mezi ČLR a Ruskem. JInak jak FED, tak americká administrativa může a také to dělá, že podporuje pozici US dolaru ve světovém obchodu.