Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.01.2024 12:01:01 - kolumbus

Myslíte, že je EU reformovatelná?

I když kritizujte EU, chcete v ní dál být. Proč?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

objektivita

Odpověď

05.01.2024 6:40:37 - Ing. Antonín Seďa
Těch důvodů je několik, ale zásadní je skutečnost, že členství naší země v EU je záruka bezpečnosti, rozvoje a ekonomické stability. Pokud si objektivně zhodnotíme vývoj naší země od našeho vstupu do této organizace, pak vidíme nejen ekonomickou, společenskou, kulturní spolupráci. Ale vidíme pozitivní změny v každé obci a v každém městě. Také je třeba zdůraznit, že nikdo nám nic nepřikazuje, ale že jsme součástí EU s právem veta. Proto by nás v této instituci, která postrádá řadu demokratických atributů, měli zastupovat politici a úředníci, kteří hájí a budou hájit naše národní zájmy. A také je třeba připomenout, že často naši úředníci a politici byli a jsou papežtější než papež. Tak jako mnoho problémů, které má v kompetenci pouze národní vláda a národní parlament jsme si způsobili samy. A je odvahou politiků si tyto chyby nejen přiznat, ale i napravit.
Co se týče reformovatelnosti Evropské unie, jsem přesvědčen, že reformovatelná je. Za prvé by Evropský parlament měl mít, na rozdíl od dneška, zákonodárnou iniciativu. Za druhé by Evropská komise měla být volena demokraticky a to výběrem svých zástupců v jednotlivých zemích. Prostě každá země by měla svého komisaře a ten by byl volen v rámci voleb do EP. Za třetí je třeba radikálně snížit administrativu a byrokracii. A to nejen snížením počtu úředníků, ale i revizí zbytečných nařízení a legislativy. Ale to, co je podstatné, je návrat ke kořenům vzniku EU. To jest používat dotace k vyrovnávání regionálních rozdílů a nikoliv jako korupční a nátlakový prostředek vůči "neposlušným" zemím. Česká reprezentace v Bruselu a čeští zástupci by konečně měli začít hájit zájmy občanů České republiky a měli by používat i svého práva veta. Naposledy to učinil premiér Bohuslav Sobotka v případě migračního paktu. A to je rozdíl, mezi současnou pravicovou protinárodní vládou a Sobotkovou proevropskou a pronárodní. Rozšíření ekonomické, politické, společenské, bezpečnostní a další spolupráce v rámci EU je nezbytné pro další rozvoj naší země. A k přijetí EURA, jehož jsem zastáncem. Prostě musíme plnit kriteria pro jeho přijetí a kurz naší koruny musí odpovídat realitě a nikoliv uměle stanovenému kurzu, které ČNB udržovala drahně let na výši 27 Kč / EUR. Takto podhodnocená koruna stála občany ČR desítky miliard korun, pokud ne více. Silná ekonomika vždy snáze bojuje s inflací či s tlaky na svoji měnu. Strašení a populismus je obrovský problém nejen české, ale celoevropské politiky.