Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.03.2024 10:59:44 - Simon Král

obrana

Dobrý den, máte za to, že v otázkách obrany dokáže V4 konkurovat či zastoupit NATO? Nebo že kdybysme nebyli jeho členy, že bychom neskončili jako Ukrajina? A pokud by nás Rusko či někdo jiný napadl, že bychom se sami ubránili? Podle všeho nemáme dostatek zbraní ani dostačenou armádu.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.03.2024 19:08:08 - Ing. Radovan Vích
Dobrý den a děkuji za dotaz,
odpověď na Vaši otázku jsem uvedl ve svém aktuálním článku (Bezpečnostní hrozby) na PL. Samozřejmě, že samotná V4 nemůže jako taková konkurovat NATO. Naše armáda postupem času ztratila schopnosti obrany státu a svou modernizaci odkládá anebo ruší. Je potřeba hledat jiné alternativy kolektivní obrany se státem, který zároveň vlastní jaderné zbraně. Takových států není mnoho. Nemyslím si, že pokud bychom nebyli členy NATO, tak bychom skončili jako Ukrajina. Naše geografické umístění je jiné než Ukrajiny, která přímo sousedí s Ruskou federací. Důvodem napadení Ukrajiny je nedodržování tzv. Minských dohod a neustálé rozšiřování NATO směrem k ruským hranicím. Jsem přesvědčený, že Ruská federace si přesto nedovolí válku s NATO. Nemá na tom zájem a je dostatečně zaměstnána boji na Ukrajině. Ale podívejme se např. na Rakousko anebo Švýcarsko. Jsou neutrální ale mají systém vycvičených záloh a rezerv v řádech desítek tisíc osob. To my nemáme. Naše sklady jsou prázdné, armáda je nedoplněná a nábory se nedaří. Vše co bylo funkční se odvezlo na Ukrajinu a náhrada stále není.