MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.01.2013 10:15:27 - šebánková

Regulace cigaret a alkoholu

Ministerstvo zdravotnictví připravilo zákon, který razantně upravuje prodej cigaret a alkoholu dětem, nebo kouření na veřejných prostranství. V rámci tohoto opatření by tak údajně měl být plošný zákaz kouření v restauracích, hospodách… a navíc by v každé restaurací měli podle zákona nabízet minimálně jeden nealkoholický nápoj levnější než alkoholic-ký… Co si o tom myslíte? Není to příliš velký zásah do svobody obyvatel-alkohol i cigarety jsou přeci legální

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.01.2013 10:27:48 - MUDr. Jiří Koskuba

Vážená paní Šebánková,

jako poslanec se musím předem přiznat, že jsem sám kuřák. Na věci mám proto osobní zájem. Rovněž jsem lékař a proto by bylo naprosto hloupé tvrdit, že kouření, stejně jako alkoholismus, neškodí zdraví. O to smutnější však je fakt, že právě po staletí sám stát ovládá a oproti jinému zboží několikrát (přitom stále více a více) zdaňuje prodej tabáku i alkoholu. Přitom z těchto daní nejde do systému veřejného zdravotnictví ani koruna! Vše zůstane za nehty ministrů financí, kteří to rozfrcají za vše možné a nemožné. Stát se vlastně chová jako klasický mafiánský obchodník s drogami. Opatří si legální klientelu, způsobí její návyk a poté s jistotou příjmu opakovaně zvyšuje cenu. A pak se ještě snaží zahnat vlastní “státní narkomany” z veřejných prostor do temných sklepení. Na rezervace jistě nebudeme dlouho čekat.

Za těchto podmínek i skutečností je z mého pohledu současný platný zákon dostatečný. Dává svým způsobem lidem, personálu i restauratérům svobodu vlastního rozhodnutí. Další zásah státu, byť dnes již naprosto  i jinde ve slavné EU obvyklý, považuji za naprosto pokrytecký. Hodlá-li stát opravdu chránit lidi, nechť prodej prostě zakáže.

Jistě, v Americe to již s alkoholem zkusili. A nedopadlo to zrovna nejlépe. 

Přeji hezký den