Mgr. Václav Horáček

  • TOP 09
  • Železný Brod
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.01.2013 12:06:20 - Matouš

smlouva o rozpočtové odpovědnosti EU

Dobrý den, mohu se zeptat, proč si tolik stojíte za tím, aby se česká vláda připojila ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti EU, která předává český rozpočet pod kontrolu Bruselu? Proč když nemáme ani Euro a jak se zatím ukázalo EU s jejími opatřeními moc neobstála…Ješte než začala pořádně fungovat, dostala se do krize… A co říkáte na spekulace, že tak chcete vyvolat jen pád vlády?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.02.2013 7:59:12 - Mgr. Václav Horáček

myslím, že pohled na smlouvu o rozpočtové odpovědnosti je nutné obrátit – tady nejde o Evropskou unii, ale o nás, o Českou republiku. Již dlouhou dobu se například diskutuje o nutnosti přijmout jakousi „finanční ústavu“, dosud je to ale spíše ve fázi úvah. Oproti tomu smlouva o rozpočtové odpovědnosti je již existující nástroj, který státům dává jakýsi návod, jak se vyhnout případným problémům, pokud dojde k opakování ekonomických turbulencí, jako tomu bylo před několika lety, kdy se celý svět ekonomicky zachvěl především proto, že mnoho evropských států nebylo připraveno. Právě proto, že nemáme Euro, nevztahují se na nás některá opatření, která smlouva obsahuje, ale její základ by byl přínosem také pro naši republiku, ekonomiku a především pro obyvatele České republiky, kteří by tak získali jakýsi „bič“ na politiky. Právě proto, aby se evropské společenství, ale ani jeho jednotlivé státy opět nedostaly do podobné krize, o které hovoříte, vznikl tento dokument.
Považuji za nešťastné, a možná za strategickou chybu, že se o této smlouvě více nediskutuje, že se nevysvětluje její obsah a dopad, chybí zde jakási „osvětová kampaň“. Jsem přesvědčen, že pokud by lidé smysl smlouvy pochopili, výrazně by se zvýšila její podpora. Odmítám ale, že by myšlenka podpisu smlouvy o rozpočtové odpovědnosti měla vést k předčasným volbám, či že je záminkou pro vládní krizi. To je již spíše interpretace mediální. My jsme připraveni jednat a diskutovat o tomto tématu, přesvědčovat naše kolegy a také širokou veřejnost. Jako vždy ale i zde platí, že politika je především otázkou společenské dohody a ta bude nakonec rozhodovat i v tomto případě.