Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.01.2013 17:24:52 - tina marková

RE: fiskální kompakt

Rozkol v koalici vyvolal požadavek vaší strany, aby se vláda v koaliční smlouvě zavázala přistoupit k tzv. fiskálnímu kompaktu v průběhu roku 2013. ODS preferuje zákon o rozpočtové odpovědnosti. Mohu se zeptat, jaký je význam (rozdíl) těchto závazků? A proč by měly vaši koaliční partneři přistoupit na váš požadavek? Děkuji za osvětlení. Marková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.02.2013 16:48:15 - Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA

Vážená paní Marková,

situaci bych rozhodně nehodnotila jako rozkol, předpokládám, že jednáním bude dosaženo přijatelného rozhodnutí pro obě strany. Rozdíl obou závazků je následující. Tzv. fiskální kompakt je mezinárodní smlouvu, kterou by ČR podepsala a jejímž prostřednictvím by se zavázala k plnění určitých povinností v oblasti fiskální politiky. Je ale pravdou, že v současné době může být smlouva závazná jen pro členy eurozóny. Zákon o rozpočtové odpovědnosti by byl v každém případě vnitrostátní právním předpisem, a to ústavním. Rozsah povinností by tedy mohl být jiný, stejně tak jako by byl jiný způsob projednání v Parlamentu.

S přátelským pozdravem

Anna Putnová