prof. Ing. Václav Cempírek, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.04.2013 10:05:00 - mirekL.

odpověď na dotaz

Jak nahlížíte na cíle Agendy 2014, kterou nedávno představila ODS a v rámci které plánuje státní dotace na mzdy mladých zaměstnanců, příspěvek na zkrácené úvazky, nebo také státní příspěvek v řádu desetitisíců korun pro začínající podnikatele? Podpoříte případně návrhy v PS i když o návrhy konkurenční strany?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.04.2013 12:34:38 - prof. Ing. Václav Cempírek, Ph.D.
S uvedeným návrhem souhlasím, možná ne zcela v plné šíři, protože jsem s ním detailně neseznámil. Podpora mladých zaměstnanců je potřebná, musí vycházet z kalkulace, která výrazně nezatíží státní rozpočet. Obdobné podpory jsou i ve vyspělých zemích jako je např. Spolková republika Německo. Toto opatření souvisí i s odchodem do důchodu při dosažení důchodového věku. Běžně tam uslyšíte následující výrok: "Odchod do důchodu je naší morální povinností, aby mladí měli kde pracovat". S tímto návrhem korsponduje i návrh na příspěvky na zkrácené úvazky. Tato cesta vede k získání potřebných praktických znalostí, které si později může uchazeč uvádět v životopisu jako odborné reference.
Souhlasím i s podporou začínajících podnikatelů, ale nelze ji provést plošně, musí se opatření týkat pouze takových živností, kterých je nedostatek. Zde by bylo rovněž vhodné se poučit z vyspělých zemí, kde počet živností je určován profesními cechy. Jedná se o tzv. vnitřní regulaci daného živnostenského podnikání, které dbá na ekonomickou efektivitu podnikání.
Po širší diskusi jsem připraven návrhy podpořit. S takovými návrhy pracuje i TOP09 a Starostové. Podle mého názoru je zcela jedno, zda pravicové politické strny mají stejné resp. podobné návrhy ve svých programech, protože volič si vybírá podle sympatií k politické straně. Je to obdobné jako při nakupování jakékoliv spotřební věci, kterou nabízí různé obchody, zákazník si vybere ten obchod, ke kterému má nějaké sympatie.