Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.05.2013 16:11:26 - osvald

RE: změna vysokoškolského zákona

Paní poslankyně, jak se stavíte ke kompromisu mezi panem Putnou a Zemanem? A jak se stavíte k demonstracím na ochranu akademických svobod, které probíhají i nyní, po včerejším kompromisu? A poslední otázka. Jste pro, aby profesory jmenoval ministr školství a ne prezident? Není to tak jen vytloukání klínu klínem?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.05.2013 22:49:36 - Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA
Vážený pane Osvalde,
domnívám se, že kompromis je možné považovat za prohru jak pana prezidenta, tak pana ministra. Je to pokrytecké řešení. Těší mě, že akademická obec od počátku sporu vystupovala jednotně. Je nepochybné, že rozhodovací pravomoc o návrzích na jmenování profesorem musí mít vědecké rady univerzit, nikoli prezident.
Nejsem v tuto chvíli pro novelu zákona tak, aby profesory jmenoval ministr školství. Problém se tím přesouvá o úroveň níže, navíc do stranické polohy. Za ideální variantu považuji zákon neměnit - není možné měnit zákony jen proto, že se nám rozhodnutí ústavních činitelů nelíbí.  
Za druhou nejlepší variantu považuji ponechat jmenování profesorů rektorům. V této souvislosti oceňuji principiální postoj pana rektora Jihočeské university Libora Grubhoffera, který deklaroval, že se nezúčastní slavnostního předávání dekretů na protest proti chování prezidenta vůči doc. Putnovi.
S přátelským pozdravem
Anna Putnová