Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.11.2013 20:48:20 - JaRDaK2

Ukrajina ?

Můžete sdělit jaké jsou "Hlavní obchodní bariéry mezi Ukrajinou a Západem " ?
Není to to samé, jak jsme se zbavili potravinové soběstačnosti ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.12.2013 18:58:43 - Dr. Libor Rouček
Hlavní obchodní bariérou mezi EU a Ukrajinou je výše cel, nejrůznějších tarifů a nadměrná byrokracie.  Obchodní dohoda (DCFTA), pokud bude podepsána a ratifikována, by měla toto postupně odstranit. Konečným výsledkem by měl být stav, kdy bude Ukrajina součástí společného evropského trhu a prostoru.

Pokud jde o potravinovou soběstačnost, Ukrajina je již dnes plně soběstačná. Je například druhým největším vývozcem obilí na světě a masivně investuje (i prostřednictvím západních či čínských firem) do zvýšení kvality i množství své produkce.

Obchodní dohoda s EU by měla zajistit snazší přístup ukrajinských zemědělských výrobků na evropské trhy (a evropských na ukrajinské). Česká zemědělská produkce (a soběstačnost) masivně poklesla již během devadesátých let, tedy ještě dlouhou dobu před naším vstupem do EU. Na vině je Klausova politika skokové liberalizace, kdy jsme téměř ze dne na den otevřeli své trhy západním potravinářským výrobkům, avšak bez zajištěné možnosti vývozu pro naše produkty.


S přátelským pozdravem Libor Rouček