Vojtěch Mišičák

Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.01.2014 1:23:01 - Jára Šára

Vážený soudruhu (mimostraníku)

Jako současný člen KSČM a předlistopadový odpůrce KSČ musím vyjádřit určité zásadní neshody s vaším programem a ideemi. Od Gottwalda a 50. tých let jsme se doufám již dost daleko dostali na to, aby se věci daly řešit i jinými způsoby, než popravami a dlouhodobým vězněním. V kařdém případě však musím nastolit téma toho, že KSČM se drží zásad Marxe a jeho filozofie. Pouze je toto téma, neboť je původní myšlenka stále živá, přepracováno a dáno do souvislostí s aktuálním stavem občanské společnosti. Chce to jen trochu porozumět poměrům a nezůstat viset nad krachem systému, který, ač byl v podstatě lidem přívětivý, měl mnoho velmi stinných a neúnosných stránek (i když mnohdy ne sám o sobě - v podstatě spousta z těchto věcí byly nucené reakce na odpor západu k režimu). I tak si myslím, že se mnoho věcí tenkrát dalo řešit jiným způsobem. Zkuste se, prosím, zamyslet.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.01.2014 3:05:10 - Vojtěch Mišičák
Zdravím Vás, zřejmě bych byl před listopadem také kritikem KSČ, protože i předlistopadová KSČ zejména ke konci 80. let neprosazovala diktaturu proletariátu, ale diktaturu nad proletariátem. Věřím a nepopírám, že některé konkrétní případy by se dnes dali řešit jinak než popravou, nebo tvrdým žalářem. Jak víme, praktiky, které byly vlastní některým v padesátých letech popraveným, jako vyvolání třetí světové války jen proto, aby byl poražen rodící se socialistický blok, nelze trestat mírně. Nepopírám také, že v mnoha bodech KSČM z marxismu vychází, proto jsem ji již vícekrát volil, samozřejmě s udělením preferenčních hlasů těm, se kterými souhlasím více, než s jinými. S tím přepracováním bych si jist nebyl, podívejte se na Řecko a na tamní komunistickou stranu KKE, také pracuje v dnešní době a dnešních podmínkách, díky tomu, že se drží učení marxismu-leninismu, má statisícovou podporu aktivních lidí, kteří jsou schopni organizovat se třídními odbory PAME velké stávky a stavět se kapitalistickému režimu, i díky tomuto příkladu si myslím, že KSČM jedná stylem, jakým jedná proto, protože její vedení ve většině nemá zájem na pokroku. Ale myslím si, že jsou i takoví, kteří to, co říkají myslí upřímně, i když se podle mne pletou, jsem schopen jejich názor respektovat. Mohu jmenovat třeba Jiřího Dolejše, kterého bych jistě do vedení nevolil, ale pokud si jej delegáti sjezdu zvolili, respektuji ho jako místopředsedu KSČM. Souhlasím a je to potřeba zdůrazňovat, že úkolem komunistů je socialismus chránit, nejlépe se uchrání tak, že neprohraje v myšlení většiny lidí. Někdy žel bylo potřeba zakročit proti kontrarevoluci, kterou jistě západní kapitál chtěl, i když lid byl zmanipulován. Já se zamýšlím nad tím, jak oslovit lid pro věc pokroku dlouhá léta, snad proto jsem k mým názorům dospěl. Ale jsem vděčen za Váš názor, který v kontextu společnosti nemůžu označit za nevítaný.

Se soudružským pozdravem, Vojtěch Mišičák