ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.05.2011 11:50:46 - sylenka

Možnosti vyvlastnění pozemku

Pane senátore, váš návrh o vyvlastnění pozemků (předpokládám v případě nedohody s vlastníkem) je rozumný. Bude v zákoně vždy stanoveno konkrétně za jakým účelem? Co třeba prolomení limitů těžby na severu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.05.2011 17:11:13 - Mgr. Pavel Eybert
Stanovení možnosti vyvlastnění pozemku pro dopravní, vodní nebo energetickou infrastrukturu je dáno až jako poslední možnost, nelze-li dojít k dohodě. Pro případné vyvlastnění pak musí být splněny tři zásadní věci: 1/ Stavba musí být v souladu se schválenými zásadami rozvoje kraje 2/ musí být zakotvena ve schváleném územním plánu města či obce 3/ musí být ve veřejném zájmu. V případě, že vlastník namítne proti ceně, může investor pokračovat v přípravě stavby a soud bude (třeba roky) rozhodovat o ceně. Namítne-li proti zbavení majetku, může soud do konečného rozhodnutí zastavit převod pozemku, a tím i stavbu, neusoudí-li např. že jde o zjevnou obstrukci, spekulaci. U pozemků pro těžbu uhlí nejde prokázat veřejný zájem a v územních plánech to obce určitě také nemají.